skip to main content

Škola vaření: jak na ten nejlepší hummus ze sušené cizrny a domácí tahini pasty

Wow! Forbes a recepty? Jak jde tohle dohromady, businessové médium a vaření? Takhle to jde dohromady. Život je bohatý, to je naše hlavní heslo. A víme, že naši čtenáři nejen prací a podnikáním jsou živi. Mimo jiné – a to i díky změněným návykům kvůli covidu – rádi vaří. Takže, vedle článků o byznysu, podnikání a inspiraci máme taky články o autech, restauracích či víně – a taky recepty. A to v sekci Forbes Life. Život je bohatý.

Reklama

Pro dosažení jemné konzistence hummusu je velmi důležité použít předem namočenou a uvařenou cizrnu, nikoli tu z plechovky. Podstatnou složkou hummusu je pak sezamová pasta tahini, díky které získá pokrm typicky jemně nahořklou chuť. K dokonalému výsledku se dostanete postupným rozmixováním všech ingrediencí. Důležitý je i tzv. final touch neboli dozdobení hummusu a závěrečné dochucení olejem, semínky a bylinkami.

Možnosti dochucení hummusu jsou různé. Například římský kmín mu dodá exotickou chuť a cizrna se po něm navíc lépe tráví. Přidáním černého kmínu získá hummus zase úžasné aroma a ostřejší chuť. Můžete se pustit i do varianty se sušenými rajčaty, dýní nebo červenou řepou. Základní hummus je skvěle tvárný a s jeho dokončením si můžete opravdu pohrát. Podávejte ho se zeleninou, pita chlebem či falafelem, přidejte jej do falafelového burgeru nebo si připravte rovnou hamshuku – ale o té až příště.

Na 6 porcí potřebujete:

  • 250 g sušené cizrny
  • 1 lžičku jedlé sody
  • 250 g světlé pasty tahini
  • 4–6 lžic citronové šťávy
  • 2–4 stroužky česneku
  • asi 2 lžičky soli
  • 100 až 150 ml ledové vody
Reklama

K podávání:

  • sezamový nebo olivový olej
  • černý sezam
  • piniové oříšky
  • granátové jablko
  • pár kuliček uvařené cizrny
  • čerstvou hladkolistou petržel
  • čerstvý koriandr
  • pita chléb

Postup

  1. Den předem důkladně propláchněte cizrnu, dejte ji do velké mísy a zalijte dvojnásobným množstvím studené vody. Nechte namáčet celou noc, minimálně 12 hodin, ale klidně i déle. 
  2. Po uplynutí této doby cizrnu sceďte, propláchněte a nechte oschnout. Mezitím rozehřejte větší hrnec a následně do něj vsypte okapanou cizrnu. Přidejte jedlou sodu a asi pět minut pomalu míchejte. Pak přilijte do hrnce vodu a vařte zhruba hodinu. Správný výsledek poznáte tak, že kuličku cizrny mezi prsty lehce rozmáčknete, nestane se z ní však ihned kaše. Jedlá soda je v tomto případě velkým pomocníkem, jelikož zásadně snižuje dobu varu, bez ní by se cizrna vařila mnohem déle.
  3. V průběhu vaření cizrny odebírejte pěnu, ve které objevíte slupky. Nyní oceníte výběr většího hrnce, jelikož se vám bude pěny i se slupkami lépe zbavovat. Uvařenou cizrnu sceďte a propláchněte studenou vodou. V cedníku nechte vychladnout.
  4. Cizrnu dejte do mixéru (několik kuliček si můžete nechat na ozdobu) a rozmixujte nejprve na hustší kaši. Pak teprve přidejte sezamovou pastu tahini, citronovou šťávu, česnek (rozdrcený nebo klidně pečený pro jemnější chuť), sůl a tenkým pramínkem i ledovou vodu. Vodu nevlévejte najednou, ale postupně. Mixujte, dokud nebude výsledkem jemná pasta, se kterou budete spokojeni. 
  5. Hotový hummus nechte chvilku odpočinout, aby se v něm chutě rozležely. Pak naneste několik lžic hummusu na talíř a rozetřete dokola. Polijte jej kvalitním sezamovým olejem (můžete i olivovým), posypejte semínky černého sezamu a nasucho opraženými piniovými oříšky. Výborná je kombinace se semeny granátového jablka, která se postarají o křupavost a hummusu dodají na svěžesti. Na ozdobu můžete přihodit i pár kuliček uvařené cizrny. Nakonec hummus posypejte lístky čerstvé petržele a koriandru. Podávejte s pita chlebem.

Tip: Sezamovou pastu tahini si zvládnete připravit doma sami. Jednoduše opečete sezamová semínka nasucho na pánvi a rozmixujete s olivovým či sezamovým olejem. Nabídka kvalitních tahini past je však široká a najdete je na mnoha místech. Kromě orientálních koutků v supermarketech zkuste Country Life, Grizly, Sklizeno, Rohlík, zdravé výživy nebo arabské potraviny.

Reklama
Reklama