Ve čtvrtek 24. února Ruská federace zahájila invazi, po níž jsme se probudili do jiného světa, ve kterém Evropa čelí největšímu ozbrojenému konfliktu od druhé světové války. Co nového nám v dění kolem Ukrajiny přinesl poslední víkend?

  • Premiér Petr Fiala v pondělí promluví na mezinárodní konferenci ve Švýcarsku, která má za cíl načrtnout obrysy poválečné rekonstrukce Ukrajiny. V Luganu se mimo jiné setká se svým ukrajinským protějškem Denysem Šmyhalem, který účastníky seznámí s plánem obnovy a rozvoje Ukrajiny podle představ Kyjeva. Na závěr konference se v úterý čeká přijetí takzvané luganské deklarace o principech další spolupráce.
  • Proruské síly dobyly klíčové ukrajinské město Lysyčansk, a podle Moskvy tak plně ovládají celou Luhanskou oblast na východě Ukrajiny. Stažení ukrajinských sil z Lysyčansku následně potvrdil ukrajinský generální štáb a později i prezident Volodymyr Zelenskyj.
  • Nejméně šest lidí zahynulo při ostřelování nedalekého Slovjansku, ke kterému se nyní podle zahraničních médií společně s dalšími městy Doněcké oblasti bude upírat ruské válečné snažení. Exploze hlásila ruská Belgorodská oblast, která sousedí s Ukrajinou.
  • Turečtí celníci zadrželi ruskou nákladní loď, která převážela obilí, o němž Kyjev tvrdí, že bylo ukradeno na Ukrajině. Podle agentury Reuters to řekl ukrajinský velvyslanec v Turecku Vasyl Bodnar.
  • Ruským Belgorodem, který se nachází v blízkosti hranic s Ukrajinou, se nad ránem ozvala série explozí. S odvoláním na gubernátora Belgorodské oblasti Vjačeslava Gladkova o tom informují zahraniční tiskové agentury. Gubernátor později uvedl, že zemřeli čtyři lidé a další čtyři jsou zraněni. Ruská armáda před polednem oznámila, že za úsvitu sestřelila tři ukrajinské rakety vypálené na Belgorod.
  • Bělorusko tento týden sestřelilo střely, které na jeho území vyslala Ukrajina. Uvedl to běloruský vůdce Alexandr Lukašenko, podle kterého se střely mířící na vojenská zařízení podařilo zastavit. S odkazem na běloruská média o tom informovala agentura Reuters a podotkla, že Lukašenko svá tvrzení nepodpořil žádnými důkazy. Ukrajinská armáda záležitost zatím nekomentovala.
  • Spojené státy oznámily, že poskytnou Ukrajině novou vojenskou pomoc ve výši 820 milionů dolarů, včetně nových protileteckých raket odpalovaných ze země a dělostřeleckých radarů, sloužících k umlčování palby nepřátelských děl. Jde o odpověď na skutečnost, že Rusko ve válce proti Ukrajině silně závisí na úderech zasazovaných z velkých vzdáleností, napsala agentura AP.
  •  Pokud jako důkaz dopadů západních sankcí na ruskou ekonomiku nestačí fakt, že rozlohou největší země světa poprvé od bolševické revoluce nezaplatila svůj zahraniční dluh, nová zpráva o sociálně-ekonomické situaci Ruska nenechá už nikoho na pochybách. Ruská ekonomika se postupně hroutí, píše americký týdeník Newsweek. Data ruského statistického úřadu ukazují, že se výroba propadla v mnoha odvětvích, od automobilů až po domácí spotřebiče. Pokles zaznamenal i maloobchod.