Ve čtvrtek 24. února Ruská federace zahájila invazi, po níž jsme se probudili do jiného světa, ve kterém Evropa čelí největšímu ozbrojenému konfliktu od druhé světové války. Co nového nám v dění kolem Ukrajiny přinesl poslední víkend?

  • Konsorcium Nord Stream AG v  pondělí zahajuje pravidelnou roční údržbu plynovodu Nord Stream 1, který vede po dně Baltského moře z Ruska do Německa a který je hlavní trasou pro dodávky ruského zemního plynu do EU. Konsorcium sídlí ve Švýcarsku a uvádí, že údržba potrvá do 21. července. Německo se obává, že kvůli sporu mezi Ruskem a Západem by se mohlo stát, že plyn přes Nord Stream 1 po údržbě nepoteče.
  • Ukrajina vyzvala civilisty v Ruskem okupované Chersonské oblasti na jihu země, aby se urychleně evakuovali, protože ukrajinské ozbrojené síly tam připravují protiútok. Ukrajina ztratila kontrolu nad většinou oblasti, včetně jejího stejnojmenného hlavního města, v prvních týdnech po ruské invazi. Informovala o tom dnes agentura Reuters.
  • Ukrajinská ministerstva energetiky a zahraničí v neděli vyjádřila hluboké zklamání z rozhodnutí Kanady vrátit do Německa ruskou turbínu, jejíž opravu v Kanadě zajistila německá společnost Siemens Energy a která je určena pro plynovod Nord Stream 1. V prohlášení zveřejněném na internetových stránkách ministerstva energetiky Ukrajina vyzvala kanadskou vládu, aby své rozhodnutí změnila.
  • Na bojový výcvik do Británie o víkendu přijela první skupina ukrajinských vojáků, z nichž mnozí nemají předchozí vojenské zkušenosti,. Uvedla to dnes agentura AP. Ukrajina se podle ní snaží touto cestou nehradit vojáky, kteří padli nebo byli zraněni v boji proti ruským invazním silám.
  • Při ruském raketovém útoku v Doněcké oblasti na východě Ukrajiny přišlo o život nejméně 15 lidí. Ruská raketa zasáhla pětipatrový obytný dům, který se zřítil, tvrdí místní úřady. Pět osob se zatím podařilo zachránit. Počet obětí se ale ještě může zvýšit, protože v sutinách mohou být až tři desítky lidí.
  • Ukrajinci potvrdili, že jejich letectvo používá bojové vrtulníky Mi-24, které jim věnovala Česká republika. Fotografii helikoptéry zveřejnilo na twitteru ukrajinské centrum pro strategickou komunikaci Stratcom, které má na starosti zejména boj proti dezinformacím a dalším vnějším hrozbám. 
  • Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odvolal velvyslance z několika zemí, včetně velvyslance v České republice Jevhena Perebyjnise. Informovala o tom ukrajinská tisková agentura Ukrinform s poukazem na dekrety zveřejněné prezidentskou kanceláří. Kromě z Česka byli odvoláni také velvyslanci z Německa, Maďarska, Norska a Indie. 
  • Rusko přesouvá své zálohy z celé země a shromažďuje je poblíž Ukrajiny, aby je mohlo použít pro budoucí ofenzivu. Ve svém pravidelném ranním hlášení o tom v sobotu informovalo britské ministerstvo obrany. Ukrajinská vláda mezitím vyzvala obyvatele Ruskem okupovaných území na jihu země, aby se pokusili jakýmkoli způsobem odcestovat.