skip to main content

Rychlý oběd, co vás neodrovná na zbytek dne: lososové špízy s cuketou a kokosovým dresinkem

Wow! Forbes a recepty? Jak jde tohle dohromady, businessové médium a vaření? Takhle to jde dohromady. Život je bohatý, to je naše hlavní heslo. A víme, že naši čtenáři nejen prací a podnikání jsou živi. Mimo jiné – a to i díky změněným návykům kvůli covidu – rádi vaří. Takže, vedle článků o byznysu, podnikání a inspiraci máme taky články o autech, restauracích či víně – a taky recepty. A to v sekci ForbesLife. Život je bohatý.

Losos je v kuchyni tak všestranná ryba, že se hodí na všechny možné typy úprav. Patří k těm tučnějším, ale má velmi chutné maso a obsahuje velké množství omega-3 mastných kyselin, které jsou pro naše zdraví důležité. Samozřejmě je vždy potřeba hlídat si kvalitu a původ ryb, které kupujete. Ale pojďme k dnešnímu receptu. Kokosový dresink se k lososovým špízům náramně hodí. Příjemně podtrhne jejich chuť a v kombinaci s lehkým salátem vytvoříte rychlý svěží oběd, který si brzy zase rádi zopakujete. 

Reklama

Na 2 porce (4 špízy) potřebujete:

  • 280 g čerstvého lososa (filet bez kůže)
  • 1 lžíci olivového oleje
  • sůl
  • citronový pepř
  • ½ lžičky koření na ryby
  • asi 200 g cukety
  • šťávu z ½ citronu
  • cherry rajčata (červená, oranžová, zelená)
  • vločkovou sůl
  • ½ citronu k podávání
Reklama

Na kokosový dresink:

  • 140 g neslazeného kokosového jogurtu
  • 1 lžičku čerstvého kopru
  • pár lístků čerstvého koriandru
  • pár kapek limetkové šťávy
  • 1 lžičku olivového oleje
  • několik kokosových lupínků

Postup

  1. Lososový filet osušte papírovými utěrkami a nakrájejte na kostky o velikosti 3 x 3 cm. Z uvedeného množství by vám mělo vzniknout 16 kousků. Dejte je do mísy, zakápněte olivovým olejem, osolte, okořeňte a nechte prozatím stranou.
  2. Cuketu umyjte, osušte a odkrojte oba konce. Pomocí kráječe (nebo nože) ji nakrájejte podélně na tenké plátky. Ty osolte, zakápněte citronem a nechte chvilku vypotit. Mezitím připravte kokosový dresink. Smíchejte jogurt s nasekanými bylinkami, limetkovou šťávou, olivovým olejem a kokosovými lupínky. 
  3. Na kovové špejle napichujte střídavě kousky lososa a plátky cukety. Přidat můžete i na půl překrojená cherry rajčata různých barev. Špízy opékejte na předem rozpálené velké pánvi potřené trochou olivového oleje z každé strany asi 2 minuty. 
  4. Lososové špízy lehce posolte vločkovou solí a podávejte s kokosovým dresinkem. Na pokapání přiložte kousek citronu a jako přílohu zvolte mix libovolného salátu. Doporučujeme do něj zahrnout i salátovou okurku, která se ke všem použitým ingrediencím skvěle hodí. 

Reklama
Reklama