Nanuk, edible stones, drink s lanýžovým popcornem nebo drink v sáčku na krevní plazmu. I tak může vypadat welcome drink. Jeho role se rapidně změnila a dnes rozhoduje o tom, zda bude akce úspěšná, či nikoli.

Welcome drink toho dokáže hodně. Umí navodit příjemnou atmosféru, získat si účastníky a od začátku je vtáhnout rovnou do dění. Aktuální trendy ukazují, že se z něho stává jedna z nejdůležitějších částí programu.

„Pořadatelé akcí v poslední době hodně věnují pozornost tomu, jak připravit welcome drink zajímavěji než jen nachystat skleničku na plato u vstupu. Chtějí své hosty překvapit a udělat z něj nezapomenutelný zážitek,“ komentuje Richard Vála, manažer z Foodway Cateringu.

Prosecco, nealko, ale i pivo

Zapomeňte na bohemku. Současné trendy upřednostňují prosecco, a to v různých variantách jako frizzante, spumante nebo cuvée. Často k němu dostanete rovnou něco k zakousnutí, třeba kanapky, lanýžový popcorn nebo sáček s domácími chipsy. Odnesete si tak nejen drink, ale rovnou snack.

Jako welcome drink může fungovat cokoli, různé drinky, ale i pivo nebo nealkoholické nápoje podávané v zajímavé formě, třeba v sáčku na krevní plazmu.

V létě nanuk, v zimě edible stones

Letním akcím vévodí růžové prosecco, které nejlépe chutná s ledem. Pro ozvláštnění se používají jedlé květy nebo sušené ovoce, které svou barevností podtrhují letní atmosféru. V horkém létu je jako welcome drink skvělý nanuk, a to jak v jeho alko, tak nealko podobě.

„Jde o tekutý drink ve formě nanuku. Je to něco netradičního, co lidi hodně baví a co si rádi fotí. Skvělý je například gin tonic s lesními plody nebo Aperol Spritz,“ vysvětluje Richard Vála.

V zimním období na oblibě získávají zase edible stones, což je spojení molekulární kuchyně s lehkým koktejlem typu margarity, martini, cosmopolitanu nebo gin tonicu.

„Jedná se o jedlý kámen, který účastníci dostanou na lžičce. Když se do něj zakousnou, praskne a vyteče drink. Ten tak dostanou v netypické podobě. S edible stones se dá hezky vyhrát, protože se mohou připravit například ve firemních barvách,“ přibližuje Richard Vála.

James Bond s martini, streetfood s pivem

 Ať už máte akci ve stylu Jamese Bonda, Williho Wonky, s tématem vesmíru, ekologie, dekadence, casina, nebo benátského festivalu, welcome drink může dané zaměření perfektně podtrhnout. Například u streetfood festivalu jako welcome drink skvěle sedne malý půllitr s pivem a miniburger. Pro Jamese Bonda je zase skvělý drink Vesper z martini, který se nemíchá, ale třepe.

Plato versus drink wall

Současné trendy si hrají i s pojetím, kterým je welcome drink podáván. Místo plata se skleničkami se můžete setkat s drink wall. Jedná se o stěnu v různých tvarech i délkách, v níž jsou vyřezaná okénka, která nejsou na první pohled vidět.

„Například v pražských prostorách Sacre Coeur jsme připravili drink wall v podobě černé stěny se zlatými rámečky a velkými hodinami, celé v dekadentním stylu, aby to skvěle zapadlo do prostoru. Další variantou je stěna s kachlíčky nebo future garden, kdy je stěna pokrytá mechem. Jak lidé přicházejí, okénka se otevírají a personál jimi servíruje welcome drink,“ představuje možná provedení Richard Vála z Foodway Cateringu.

Plánujete společenskou akci? Nezapomeňte se zaměřit na welcome drink. V dnešní době může znamenat úspěch, či neúspěch celého eventu.