Sklizeň pozdního léta přináší řadu příležitostí, jak s ní naložit. Uchovat na později nebo spotřebovat beze zbytku? To je otázka, kterou si možná kladete i v případě švestek. Kynuté koláče, kam se švestek vejde spousta, jsou sice vynikající způsob jejich zpracování, ale možná už vás trochu omrzely. Zkuste proto „obrácenou verzi koláče“, v němž jsou rozpečené voňavé švestky zakryté kousky vláčného těsta s mákem. Cobbler je navíc skvělý i z mraženého ovoce, takže si ho můžete vychutnat kdykoli během roku. Hodí se do něj i jiné druhy ovoce a případně mák vyměňte třeba za hrst najemno nasekaných oříšků, které máte rádi.

Švestkový cobbler s mákem

Na 6 porcí potřebujete:

  • 1000 až 1200 g vypeckovaných švestek
  • 2 lžíce kukuřičného škrobu
  • 2 lžíce panely (dodá karamelovou chuť, můžete vyměnit za třtinový cukr)
  • 1 lžička mleté skořice

Těsto:

  • 200 g hladké mouky
  • 100 g panely
  • 20 g mletého máku
  • 1 lžička kypřicího prášku do pečiva
  • Špetka soli
  • Nastrouhaná kůra z 1 citronu
  • 120 g másla
  • 180 g podmáslí

Postup

  1. Švestky nakrájejte na menší kusy – zhruba na čtvrtiny. Ve větší míse smíchejte s kukuřičným škrobem, panelou a skořicí.
  2. Ve větší míse promíchejte hladkou mouku, panelu, mák, kypřicí prášek a špetku soli. Do směsi zapracujte na kostičky nakrájené máslo a utvořte směs připomínající drobenku. Nakonec zapracujte podmáslí.
  3. Ovocnou směs ještě jednou promíchejte a rozprostřete do zapékací mísy. Z těsta lžící vykrajujte kusy těsta a klaďte je vedle sebe na ovoce.
  4. Pečte při 190 °C 40 až 45 minut.
  5. Podávejte ještě teplé se zakysanou smetanou anebo zmrzlinou.