Sklizeň pozdního léta přináší řadu příležitostí, jak s ní naložit. Uchovat na později nebo spotřebovat beze zbytku? To je otázka, kterou si možná kladete i v případě švestek. Kynuté koláče, kam se švestek vejde spousta, jsou sice vynikající způsob jejich zpracování, ale možná už vás trochu omrzely. Zkuste proto „obrácenou verzi koláče“, v němž jsou rozpečené voňavé švestky zakryté kousky vláčného těsta s mákem. Cobbler je navíc skvělý i z mraženého ovoce, takže si ho můžete vychutnat kdykoli během roku. Hodí se do něj i jiné druhy ovoce a případně mák vyměňte třeba za hrst najemno nasekaných oříšků, které máte rádi.
Švestkový cobbler s mákem
Na 6 porcí potřebujete:
- 1000 až 1200 g vypeckovaných švestek
- 2 lžíce kukuřičného škrobu
- 2 lžíce panely (dodá karamelovou chuť, můžete vyměnit za třtinový cukr)
- 1 lžička mleté skořice
Těsto:
- 200 g hladké mouky
- 100 g panely
- 20 g mletého máku
- 1 lžička kypřicího prášku do pečiva
- Špetka soli
- Nastrouhaná kůra z 1 citronu
- 120 g másla
- 180 g podmáslí
Postup
- Švestky nakrájejte na menší kusy – zhruba na čtvrtiny. Ve větší míse smíchejte s kukuřičným škrobem, panelou a skořicí.
- Ve větší míse promíchejte hladkou mouku, panelu, mák, kypřicí prášek a špetku soli. Do směsi zapracujte na kostičky nakrájené máslo a utvořte směs připomínající drobenku. Nakonec zapracujte podmáslí.
- Ovocnou směs ještě jednou promíchejte a rozprostřete do zapékací mísy. Z těsta lžící vykrajujte kusy těsta a klaďte je vedle sebe na ovoce.
- Pečte při 190 °C 40 až 45 minut.
- Podávejte ještě teplé se zakysanou smetanou anebo zmrzlinou.