Pokud jste cílová skupina, pravděpodobně jste o blížícím se Dni dětí informováni více, než byste si přáli. Společné pečení, které navíc zahrnuje bílou čokoládu a spoustu barevného zdobení (jehož složení si pro tentokrát nečtěte), může ovšem být příjemnou aktivitou pro všechny zúčastněné, a jako bonus z něj vzejdou lahodné blondie řezy.

Blondies jsou na povrchu stejně křupavé a uvnitř stejně vláčné jako brownies, ale místo kakaa a hořké čokolády potěší především milovníky bílé čokolády. Barevnou cukrovou rýži zase ocení většina dětí, a to nejen na Den dětí, ale i na dětských oslavách či piknicích.

Blondie (brownie z bílé čokolády)

Na formu 20 × 20 cm potřebujete:

  • 125 g másla 
  • 200 g bílé čokolády
  • 150 g světlého třtinového cukru
  • ¼ lžičky soli
  • 3 vejce
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 200 g hladké mouky
  • ¼ lžičky kypřicího prášku
  • 80 g barevné rýže / pestrého zdobení (lze vynechat)

Postup

  1. Troubu vyhřejte na 170 °C a plech s vysokým okrajem vyložte pečicím papírem. Máslo rozpusťte a nechte chvíli vychladnout. Čokoládu nasekejte nebo rozmixujte na drobné kousky.
  2. Máslo pak prošlehejte s cukrem, solí, vejci, vanilkou, moukou, kypřicím práškem a nasekanou čokoládou. Vmíchejte barevné zdobení, rozetřete do pekáče a pečte asi 25 minut do zlatova. Střed může být ještě trochu měkký, koláč totiž po vychladnutí zpevní.
  3. Po vychladnutí krájejte na kostky a pro extra barevný efekt jim ještě obalte boky v další barevné rýži.

Tip: Pro dospělou verzi do těsta místo zdobení vmíchejte nasekané makadamové ořechy nebo mandle.