Památku zesnulých můžete uctít různými způsoby. Ve Forbesu vidíme příležitost nejen v rostoucích tržbách prodeje květin, věnců a svíček, ale i v možnosti zajít si na dezert, který je morbidně dobrý. Na rakvičku se šlehačkou.

Nemusíte být hrdinou románu Spalovač mrtvol, kde se rozhoduje mezi věnečkem a rakvičkou, abyste si na zákusku, který se rozplývá na jazyku, pochutnali. Jeho historie je ostatně stejně tajemná jako mlhavý podzimní den.

O rakvičce víme, že vznikla v první polovině 20. století údajně kvůli přebytku žloutků. Jméno dostala po cukrářské formě, která prostě miniaturní rakev připomíná. Cizinci se této skutečnosti nepřestávají divit, a jak praví například gastro průvodce Eat Your World: „Společně s utopencem je rakvička skvělým důkazem temného humoru Čechů.“

Co je ovšem naprostou jistotou? Že poslední kousek se vám vždycky v prstech rozpadne a spadne šlehačkou dolů (v tom lepším případě) na talíř. A to je právě to, co máme na rakvičce rádi.

Za socialismu patřila k lidovým dezertům, spojujícím podobně jako punčový řez masy bez ohledu na politické přesvědčení. Dnes si na tento zákusek můžete zajít do vyhlášených podniků i utajených cukráren. Náš výběr spojuje to, že jsme je všude ochutnali a zapsaly se nám hluboko do paměti.

Café Savoy

Vítězná 124/5, Praha 5

Na smíchovský břeh vyrazte dnes už jen proto, abyste se pokochali nádherným interiérem. Pokud nemáte náladu na společnost, vezměte si rakvičky do sáčku a vydejte se na zádumčivou procházku okolo Vltavy.

Cukrářství Martiňák

Veveří 461/14, Brno-střed

Podnik, který v Brně nesmíte minout. Nejen pro rakvičky, ale také proto, že onu cukrářskou alchymii ovládají tak, že si sem budete chtít jezdit plnit sladká přání klidně z druhého konce republiky.

Cukrárna Emil Gaigher

Arbesovo nám. 9, Praha 5

Jihočeská cukrárna má v Praze hned tři pobočky a může vám na první pohled připadat trochu „old school“. Ale jejich plněná rakvička je bezkonkurenčně nejlepší náplastí na rozbolavělou duši i Dušičky.

Lokál U Caipla

Kozí 115/3, Brno-střed

Rakvička patří k dezertům, které v žádném Lokále nemůžou chybět, Brno není výjimkou. Nejlépe tu chutná v podobě sladké tečky po guláši nebo smažáku.

Café Šlágr

Francouzská 72, Praha 10

Stroj času existuje! Alespoň ve Vršovicích, kde se v Café Šlágr přesunete do první republiky. V nostalgickém oparu mohou rakvičky i jiné dezerty chutnat ještě o něco sladčeji.

Sladká Monika

Vlkova 456, Praha 3

Tohoto místa na Žižkově byste si možná jen tak nevšimli, ale byla by to zatracená škoda. Nehonosí se zajímavým designem interiérů, foodblogeři se sem nehrnou, ale místní dobře vědí, že zde dělají nezapomenutelné zákusky, včetně rakviček.

Café+ Brno

Kobližná 4, Brno

Literární kavárna v Knihovně Jiřího Mahena dodá vašemu mozku cukrovou infuzi. Poté co jste bádali a studovali, si rakvičku jednoznačně zasloužíte. A ochutnejte ji, i pokud jdete jen okolo a tištěnou knihu jste dávno vyměnili za čtečku a předplatné Forbesu.

Penzion U Míšků

Husova 11, Třeboň

Do cukrárny a kavárny známého penzionu se na kávičku s dezertem scházejí lázeňští hosté i místní. Velkou pochvalu dostávají za domácí šlehačku, která rozhodně není v cukrárnách po Česku samozřejmostí.

Klika Kitchen & Coffee

Hroznová 25, České Budějovice

Dobrá restaurace s kavárnou, která je ovšem součástí hotelu – to začíná být tradicí mimo hlavní město. V Českých Budějovicích do kavárny hotelu Klika chodí ti, které těší tradiční receptury z místních surovin. Kromě rakvičky ochutnejte dezert zvaný opilý Izidor.

Kofík Plný Dobrot

Janáčkova 732, Hranice

Snili jste jako malí o tom, že vás rodiče zapomenou přes noc v cukrárně? V Kofíku na Olomoucku se tento sen opět přihlásí o slovo, protože tu mají tolik sladkostí, až vás bude přecházet zrak.

Rakvička je zde sázka na jistotu, když nechcete experimentovat například s mechovým dortem nebo šmoulově modrými makronkami.