Kaki je v tuzemsku již řadu let zimní stálicí, sezonních receptů s touto nezvyklou plodinou však najdete pomálu. A to je velká škoda! Pokud patříte mezi fanoušky tohoto sladkého ovoce, určitě vyzkoušejte náš crumble s pistáciemi, kardamomem a karamelem.

Na crumble vybírejte velmi zralé, šťavnaté a měkké plody bez zelených či černých skvrn a otlaků. Jen správně uzrálé kusy zajistí dezertu perfektní chuť i konzistenci. 

Pistáciový crumble s karamelizovaným kaki

Na 4 porce potřebujete:

  • 70 g másla
  • 40 g jemných ovesných vloček
  • 20 g třtinového cukru
  • 60 g hladké mouky
  • 30 g pomletých pistácií
  • lžíci vanilkového extraktu
  • ½ lžičky kardamomu

Na karamelizované kaki:

  • 70 g krupicového cukru
  • 3 zralé kaki
  • 30 g másla
  • 40 g vody
  • ½ lžičky mleté vanilky

Postup

  1. Nejprve připravte crumble. Troubu předehřejte na 180 °C a menší pekáček vystelte pečicím papírem. Máslo rozpusťte, následně ho smíchejte s vločkami, třtinovým cukrem, hladkou moukou, pomletými pistáciemi, vanilkovým extraktem a kardamomem. Smíchejte do hutného drobivého těsta a přesuňte do pekáčku. Řádně rozprostřete a vložte do rozpálené trouby na 25 minut.
  2. Mezitím připravte zkaramelizované kaki. Cukr nasypte do pánve a nechte ho rozpustit na hladký hnědý karamel, raději ho sledujte, aby se nepřipálil. Mezitím kaki oloupejte a nakrájejte na měsíčky či větší kousky.
  3. Jakmile je cukr rozpuštěný, přidejte máslo, vodu a vanilku a míchejte, dokud nevznikne hladká hnědá karamelová omáčka. Do pánve přidejte pokrájené kaki a za občasného míchání vařte pozvolna cca 10 minut, záleží na velikosti kousků. Hotové kaki by mělo být na skus. Pokud je omáčka až moc hustá, přilijte trochu vody. Karamel během vaření nikdy neochutnávejte, je extrémně horký!
  4. Hotový crumble vyndejte z trouby a nechte mírně vychladnout. Správně upečený by měl být křupavý. Pokud není, pečte ho ještě o chvilku déle.
  5. Karamelové kaki rozdělte na jednotlivé talířky a přidejte hotový crumble. Podávejte ještě teplé, pokud chcete, můžete přidat také vanilkovou zmrzlinu.