Cobbler je vynikající tvárný dezert, do kterého hravě promítnete chuť léta. Respektive veškeré ovoce, které nám léto nabízí. Varianta s peckovitým ovocem v podobě meruněk a broskví je stejně skvělá jako třeba cobbler se švestkami, jahodami, borůvkami či třešněmi.

Ať už zvolíte ovoce jakékoli, cobbler jej vždy zešťavnatí. Povrch pokryje lahodná vrstva, která na okrajích křupe, uprostřed je měkká a příjemně máslová. Užívejte si léto a vytěžte z něj to nejlepší, co vám právě nabízí.

jednoduchy dezert cobbler

Cobbler s meruňkami & broskvemi

Na 6 až 8 porcí potřebujete:

  • 140 g másla
  • 6 meruněk
  • 4 broskve
  • 20 g vanilkového cukru
  • 1 lžíce zlatého sirupu 
  • 130 g hladké mouky
  • Špetka soli
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 50 g mletých pekanů
  • 120 g třtinového cukru
  • ½ lžičky skořice
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 1 lžíce koňaku (lze vynechat) 
  • 160 ml podmáslí
  • 30 g pekanových ořechů
  • 2 lžičky skořicového cukru
  • Zakysaná smetana nebo zmrzlina k podávání
jednoduchy dezert cobbler

Postup

  1. Troubu dejte vyhřát na 190 °C. Do formy o rozměrech 23 × 17 cm vložte na plátky nakrájené máslo a nechte jej v troubě rozpustit. Formu vyjměte, máslo přelijte do misky a nechte zchladnout.
  2. Meruňky a broskve umyjte, odpeckujte a nakrájejte na měsíčky. Smíchejte je s vanilkovým cukrem a zlatým sirupem a vložte do formy, ve které zbylo trochu másla. Pár kousků ovoce nechte stranou.
  3. Ve větší míse smíchejte prosátou mouku se špetkou soli, kypřicím práškem, mletými pekany, cukrem a skořicí. Přilijte máslo s vanilkovým extraktem a likérem. Nakonec vmíchejte podmáslí.
  4. Směs nalijte na ovoce a pomocí lžíce rozprostřete po celé ploše. Navrch dejte odložené kousky ovoce a nahrubo nasekané pekany. Posypejte skořicovým cukrem a vložte do trouby.
  5. Pečte asi 45 minut, dokud střed cobbleru neztuhne a povrch nezezlátne. Nechte chvilku zchladnout. Podávejte však ještě zatepla s kopečkem zakysané smetany nebo zmrzliny.