Wow! Forbes a recepty? Jak jde tohle dohromady, businessové médium a vaření? Takhle to jde dohromady. Život je bohatý, to je naše hlavní heslo. A víme, že naši čtenáři nejen prací a podnikání jsou živi. Mimo jiné – a to i díky změněným návykům kvůli covidu – rádi vaří. Takže, vedle článků o byznysu, podnikání a inspiraci máme taky články o autech, restauracích či víně – a taky recepty. A to v sekci Forbes Life. Život je bohatý.
Kombinace tvarohu s hruškami nezklame v žádném dezertu a mrkvánky jsou toho důkazem. Vláčné těsto s delikátní náplní rozhodně ocení leckterá návštěva, ale nemusí jít vyloženě o slavnostní okamžik, který si zaslouží tento efektní dezert. Díky celozrnné mouce získávají mrkvánky plusové body v pomyslné tabulce zdravých svačin a tvaroh bohatý na bílkoviny k nim přičítá další. Tím spíš, když jde o tvaroh farmářský.
Farmářský tvaroh, krom toho, že je kvalitní, má i tu výhodu, že bývá o poznání tužší než ten ve vaničce a neteče. Zároveň ale není tak tuhý a hrudkovatý jako ten v pozlátku. Pokud by se vám takový přece jen zdál, nařeďte ho jednou až dvěma lžícemi smetany.
Na cca 20 ks potřebujete:
- 170 g najemno nastrouhané mrkve
- 150 g změklého másla
- 250 g hladké celozrnné špaldové mouky + na podsypání
- Špetka soli
- 1 lžička kypřicího prášku do pečiva
Náplň:
- 1 hruška (cca 150–170 g)
- Javorový sirup
- Mletá skořice
- 250 g farmářského tvarohu – polotuhé konzistence
- 1 žloutek
- Případně 1–2 lžíce smetany na zředění tvarohu
Postup
- Nastrouhanou mrkev, máslo, mouku, sůl a kypřicí prášek zpracujte v pružné těsto. Zabalte do potravinářské fólie a vložte na hodinu do lednice.
- Hrušku oloupejte a nakrájejte na centimetrové kostičky. V misce promíchejte se lžící javorového sirupu a špetkou skořice. Rozložte na plech vyložený pečicím papírem a 15 minut pečte v troubě při 180 °C.
- Tvaroh promíchejte se žloutkem a oslaďte jednou až dvěma lžícemi javorového sirupu. Vmíchejte upečenou hrušku.
- Těsto vyválejte na plát silný asi 2 mm. Během vyvalování podsypávejte moukou. Vykrajujte kolečka o průměru asi 7 cm, naplňte lžičkou tvarohu a přehněte. Okraje dobře přitiskněte a přendejte na plech vyložený pečicím papírem. Nejlépe se vám bude pracovat s tvořítkem na plněné taštičky.
- Mrkvánky pečte při 180 °C 15 minut.