Estragon není v naší kuchyni natolik obvyklá bylinka a ne každý jí (zatím!) přišel na chuť. Přitom ve francouzské kuchyni je jednou z nejčastějších bylin – kuchaři ji s chutí používají nejen pro dochucení omáček a drůbeže, ale i zeleniny, hub, vaječných pokrmů i ryb. Zajímavé u estragonu je, že po usušení se poměrně dost změní jeho vůně, která má v případě čerstvé bylinky lékořicové aroma. Krůtí karbanátky proto velice překvapí svou originální vůní a potěší také svou šťavnatostí. Estragon se skvěle pojí se sladkými prvky, jimiž jsou v tomto případě batátové hranolky. V kombinaci s pomerančovým dipem vytvoříte nezapomenutelný chuťový zážitek.
Krůtí karbanátky s estragonem a batátové hranolky s pomerančovým dipem
Na 2 až 4 porce potřebujete:
- 1 cibule
- 1 lžíce olivového oleje
- 1 celozrnná houska
- 60 ml teplé vody nebo mléka
- 500 g mletého krůtího masa
- 1 žloutek
- 1,5 lžíce nadrobno nakrájeného estragonu
- 2 stroužky česneku
- ¼ lžičky drceného kmínu
- Sůl
- Čerstvě mletý pepř
Batátové hranolky:
- Batáty (200 g na porci)
- Olivový olej
- Mletý zázvor
- Mletý římský kmín
- Mořská sůl
Pomerančový dip:
- 200 g zakysané smetany
- 2 lžíce pomerančové šťávy
- Kůra z pomeranče
- Sůl
- Případně mleté chilli
Postup:
- Cibuli nakrájejte nadrobno. V pánvi rozehřejte asi lžíci oleje a cibuli nechte zesklovatět.
- Housku nakrájejte na malé kostičky a přendejte do větší mísy. Pokropte teplou vodou nebo mlékem, prsty lehce promíchejte a nechte asi 5 minut nasáknout.
- Do mísy přidejte krůtí maso, restovanou cibuli, žloutek, estragon, prolisovaný česnek, kmín, větší špetku soli a čerstvě mletý pepř. Směs dobře promíchejte.
- Navlhčenýma rukama tvarujte malé karbanátky a vyskládejte je na plech vyložený pečicím papírem. Pečte při 220 °C 25 až 30 minut (podle velikosti karbanátků). Udržujte v teple, než se upečou batátové hranolky.
- Batáty oloupejte a nakrájejte na centimetrové hranolky, dlouhé asi 5 cm. V míse pokapejte olivovým olejem, poprašte zázvorem a římským kmínem. Rozprostřete na plech vyložený pečicím papírem a pečte při 200 °C 15 minut. Pak přepněte troubu na režim grilování (ideálně s horkým vzduchem) a zvyšte teplotu na 230 °C. Pečte 5 až 7 minut.
- Z omytého pomeranče seřízněte pár plátků kůry a ostrým nožem odřízněte bílou část. Odvažte si 10 g oranžové vrstvy. Vložte kůru do vroucí vody a 2 až 3 minuty vařte. Kůru zchlaďte ve studené vodě, osušte a nakrájejte na jemné kostičky.
- Pomerančovou kůru vmíchejte do zakysané smetany. Ochuťte dip pomerančovou šťávou, osolte a případně přidejte chilli.
- Karbanátky naservírujte na talíř spolu s batátovými hranolky. Hranolky osolte mořskou solí. Můžete posypat ještě trochou nasekaného estragonu, skvěle se k batátům hodí. Do mističky naservírujte dip a podávejte.