Pro lenochy motivace, pro nadšence do výletů skvělá odměna – poctivé karbanátky s marinovanou cibulí v chlebu se stanou stejně tak plnohodnotnou součástí výletu jako samotný cíl vaší výpravy. A pokud chcete pro rodinu připravit oběd trochu netradičně, můžou se právě tyto karbanátky stát záminkou a cílem vaší cesty do přírody. Je snad piknik v lese nabídka, která se neodmítá? Naopak – možná vůní nalákáte i ty, které jste k obědu původně ani nezvali.

Vepřové karbanátky v chlebu s marinovanou cibulí a hořčičným dipem

Na 7 až 8 kusů potřebujete:

  • 50 g světlého, den starého pečiva
  • 70 ml vlažné vody nebo mléka
  • 600 g mletého masa – mix hovězího a vepřového
  • 1 vejce
  • 1 středně velká cibule
  • 2 až 3 stroužky česneku
  • 1 lžička majoránky
  • ¼ lžičky drceného kmínu
  • 2 lžičky dijonské hořčice
  • Sůl
  • Čerstvě mletý pepř
  • Olej na smažení

Marinovaná cibule:

  • 2 středně velké cibule (cca 170 až 200 g)
  • 1 stroužek česneku (můžete dát i více)
  • 250 ml horké vody
  • 120 ml jablečného octa
  • 12 g soli
  • 20 g cukru
  • Pepř

Hořčičný dip:

  • 1 lžíce dijonské hořčice
  • 2 lžíce celozrnné hořčice
  • 3 lžíce majonézy
  • Sůl

K podávání:

  • Chléb
  • Římský salát

Postup

  1. Den nebo i více předem si připravte marinovanou cibuli. Oloupanou cibuli nakrájejte na tenká půlkolečka. V rukách trochu promněte, aby se oddělily jednotlivé vrstvy. Česnek nakrájejte na tenké plátky, promíchejte s cibulí a nasypejte do uzavíratelných skleniček. Mimo česnek můžete do cibule přidávat koření i bylinky (například bobkový list, tymián, rozmarýn – spíše výraznější druhy).
  2. Horkou vodu nalijte do mísy společně s jablečným octem. Přidejte sůl, ocet a špetku pepře. Míchejte, dokud se sůl i cukr nerozplynou. Směsí zalijte cibuli ve skleničkách, zavřete a nechte stát do vychladnutí. Pak uložte do lednice, kde vám takto vydrží pár týdnů.
  3. Pusťte se do přípravy karbanátků. Pečivo nakrájejte na kostičky a rozprostřete do větší mísy. Pokropte teplou vodou nebo mlékem, lehce prsty promíchejte a nechte 5 až 10 minut nasáknout.
  4. K pečivu přidejte maso, vejce, nadrobno pokrájenou cibuli, prolisovaný česnek, majoránku, kmín, hořčici, větší špetku soli a pepře (na množství soli si dejte pozor, pokud jste koupili maso již osolené). Dobře směs promíchejte. Mísu překryjte fólií a uložte na hodinu do lednice. Chutě se tak lépe rozvinou, promísí a směs bude kompaktnější.
  5. Z masové směsi vytvarujte placičky o průměru 10 až 12 cm, silné 2 až 2,5 cm. Během smažení karbanátky vyskočí, proto tvarujte placičky spíše slabší. A to i v případě, že je budete péct v troubě.
  6. V pánvi rozehřejte vrstvu oleje. Karbanátky pozvolna smažte cca 6 až 7 minut z obou stran. Po vyndání nechte okapat na papírové utěrce. Můžete je také upéct v troubě, a to na 220 °C cca 25 až 30 minut.
  7. Na hořčičný dip prošlehejte obě hořčice s majonézou a špetkou soli. Pokud budete karbanátky servírovat ihned, můžete dip rovnou podávat s karbanátky. Pokud chystáte karbanátky na výlet, je dobré dip ještě vychladit.
  8. Chleby potřete dipem, na spodní část chleba nasypejte nakrájený římský salát. Na salát položte karbanátek a zasypejte marinovanou cibulí. Přiklopte druhou částí chleba. Na výlet sbalte karbanátky do krabiček uložených v chladicí tašce.

TIP: Karbanátky zkuste zabalit také do domácího pivního chleba.