Začala jako dělnice ve výrobě. Od té doby prošla Klára Konupčíková celým pivovarem Starobrno. Dosáhla i svého snu a stala se sládkovou. Teď ale postoupila ještě výš a je z ní první žena v jeho čele. Jak reaguje na špatnou pověst tamního piva? „Zkuste ho a pak se bavme,“ říká a otevírá brány pivovaru. 

Hned na první dobrou, po pár větách, poznáte, že Klára Konupčíková svou prací žije. Jakmile se rozpovídá o pivě, jeho výrobě a samozřejmě i jeho pití, sálá z ní velké nadšení a radost. Tu teď může mít i proto, že je vůbec první šéfkou pivovaru z české skupiny koncernu Heineken.

Na konci léta se usadila v ředitelském křesle Starobrna. Na nové misi by ji ovšem nemělo skoro nic překvapit. Tady, na Mendelově náměstí v centru Brna, kde tenhle pivovar sídlí, je Klára Konupčíková doma. Nastoupila sem hned po škole, je to už víc než šestnáct let. Od té doby ve Starobrnu zůstala.

„Tehdy mě ani nenapadlo, že bych jednou mohla pivovar vést. Ale ambici jsem měla. Toužila jsem stát se sládkovou, to je taková nejvyšší meta pro lidi, kteří chtějí dělat pivo,“ vzpomíná Konupčíková na dobu, kdy do pivovaru nastoupila na pozici dělnice ve výrobě. Myla kádě a pomáhala se základními věcmi.

Že by to čerstvou absolventku Vysoké školy chemicko-technologické štvalo? Kdepak. Byla ráda, že má práci v tradičním pivovaru, který jí byl blízký, i když v kapse měla zrovna čerstvý vysokoškolský titul.

„Tohle kolečko, kdy si noví lidé, i vysokoškoláci, projdou postupně všemi částmi pivovaru, dává smysl a držíme se ho i dnes,“ říká Klára Konupčíková, která i na své cestě postupně procházela různými štacemi až k nejvyššímu postu ve Starobrnu. Vyzkoušela si práci technologa ve stáčírně, ve výrobě i pozici bezpečnostního technika a další místa.

Když se vrátila před pár lety po mateřské, vedla celou výrobu a nakonec, asi po třinácti letech v pivovaru, se jí splnil sen, se kterým sem kdysi nastoupila. Stala se z ní sládková. „To bylo skvělé, byla jsem nadšená,“ vzpomíná na nedávnou dobu žena, která působí jako brněnská patriotka, ač sama pochází ze severní Moravy.

Když se nedávno objevila možnost, že by mohla nejen vést to, jak ve Starobrnu vaří pivo, ale že by vedla i směřování celého pivovaru, moc neváhala. „Sládek přece jen pečuje o pivo, ale ředitel vytváří vizi pivovaru, může ho směrovat, posouvat kupředu. Má větší možnosti a to mě láká,“ říká a hned vysvětluje, že nechystá radikální změny samotné výroby nebo vedení firmy.

Forbes Digital Premium