K přípravě špenátového pesta nepotřebujete více času, než kolik je třeba k uvaření těstovin. Stihnete si tak hravě připravit i další komponenty receptu na těstoviny s prosciuttem.
Špenátové pesto nespotřebujete s velkou pravděpodobností celé, takže si ho můžete vychutnat i v řadě dalších skvělých jídel. Výborně chutná například na opečeném chlebu spolu s čerstvým sýrem a zeleninou. Může být i originálním doplňkem míchaných vajec anebo vajec na různé další způsoby úpravy. V neposlední řadě oživí vaše saláty, grilovanou zeleninu i grilovaný sýr či ryby. A pokud vám nejvíc chutná právě na těstovinách, nebojte se příště vyměnit sušenou šunku za jiný zdroj bílkovin a chuti – grilovanou rybu nebo kousky kuřete, sýr či bylinkové tofu.
Rychlé těstoviny se sušenými rajčaty, olivami, špenátovým pestem a sušenou šunkou
Na 2 porce potřebujete:
- 200 g těstovin – v tomto případě Tortiglioni
- Hrst zelených oliv
- 40 g sušených rajčat v oleji
- 4 plátky sušeného prosciutta
- Parmezán
- Hrst piniových semínek
Pesto:
- 20 g piniových semínek
- 15 g nastrouhaného parmezánu
- 1 menší nebo ½ stroužku česneku
- 70 g baby špenátu
- Snítka tymiánu
- 100 g olivového oleje
- Špetka soli
Postup
- Začněte přípravou pesta. Piniová semínka lehce opečte nasucho na pánvi. Nasypejte do mixéru spolu s parmezánem a nadrobno pokrájeným česnekem a nasekejte na hrubší zrnitou směs. Přendejte stranou do misky.
- V mixéru rozsekejte špenát na menší kousky. Přilijte olej a ještě chvíli mixujte. Nakonec přidejte nasekanou piniovou směs a špetku soli. Pár pulzy promíchejte. Pesto přendejte do skleničky a uzavřete. Množství, které nespotřebujete, vám takto v chladu vydrží pár týdnů.
- Těstoviny uvařte v osolené vodě al dente. Sceďte a nechte okapat.
- Těstoviny přendejte do mísy. Přidejte 3 až 4 lžíce pesta, olivy a rajčata nakrájená nadrobno a promíchejte.
- Těstoviny naservírujte na talíř. Prosciutto naaranžujte na těstoviny. Posypejte nastrouhaným parmezánem a nasucho opraženými piniovými semínky.