skip to main content

Jarní hostina 30 pod 30. Svěží chřestový salát made by Kristína Nemčková

Radost ze života bez radosti z jídla prostě není úplná. Stejně to vidí i naši alumni z výběru mimořádných mladých talentů 30 pod 30, které jsme požádali o speciální recepty pro famózní jarní hostinu do aktuálního čísla Forbes Life. Nejmladší vítězka soutěže MasterChef, podnikatelka a kuchařka Kristína Nemčková

připravila křupavý salát z čerstvého chřestu, který zachovává maximum živin této jarní superpotraviny. Další recepty najdete v tištěném Forbes Life, který je ode dneška na stáncích.

Salát z čerstvého chřestu s hořčičným dresinkem by Kristina Nemčková

Na 2 porce salátu potřebujete:

  • 16 středně velkých čerstvých zelených chřestů
  • ¼ červené cibule
  • hrst solených pistácií 
  • 10 čerstvých mátových lístků 
  • 3 až 4 stonky petrželové natě
  • vyzrálý ovčí sýr na dochucení
Reklama

Na zálivku:

  • 2 lžičky hrubozrnné hořčice
  • 3 lžíce olivového oleje
  • ½ citronu (šťáva + kůra)
  • 1 lžička medu
  • čerstvě namletý pepř
  • sůl

Postup

  1. Chřest umyjte studenou vodou, odlomte tvrdé konce a pomocí škrabky na brambory nastrouhejte dlouhé tenké plátky. Cibuli oloupejte a čtvrtku jí nakrájejte na malé kostičky. Pistácie rozdrťte nebo nasekejte na větší kousky.
  2. Lístky máty položte na sebe, složte na půl a nakrájejte na co nejtenčí plátky. Tato technika krájení se jmenuje chiffonade. Lístky petrželové natě nasekejte nahrubo a stonky najemno. 
  3. Připravte si dresink smícháním hořčice, olivového oleje a nastrouhané kůry z půlky citronu. Vše dochuťte citronovou šťávou, medem, čerstvě mletým pepřem a solí. 
  4. Naservírujte na talíř plátky chřestu, zajilte zálivkou a zasypejte nakrájenou cibulí a nasekanými bylinkami. Nakonec zasypejte pistáciemi a navrch můžete (ale nemusíte) přidat najemno nastrouhaný vyzrálý sýr (ideálně ovčí, ale skvěle bude fungovat i parmazán).