Jarní hostina 30 pod 30. Svěží chřestový salát made by Kristína Nemčková
Radost ze života bez radosti z jídla prostě není úplná. Stejně to vidí i naši alumni z výběru mimořádných mladých talentů 30 pod 30, které jsme požádali o speciální recepty pro famózní jarní hostinu do aktuálního čísla Forbes Life. Nejmladší vítězka soutěže MasterChef, podnikatelka a kuchařka Kristína Nemčková
připravila křupavý salát z čerstvého chřestu, který zachovává maximum živin této jarní superpotraviny. Další recepty najdete v tištěném Forbes Life, který je ode dneška na stáncích.
Chřest umyjte studenou vodou, odlomte tvrdé konce a pomocí škrabky na brambory nastrouhejte dlouhé tenké plátky. Cibuli oloupejte a čtvrtku jí nakrájejte na malé kostičky. Pistácie rozdrťte nebo nasekejte na větší kousky.
Lístky máty položte na sebe, složte na půl a nakrájejte na co nejtenčí plátky. Tato technika krájení se jmenuje chiffonade. Lístky petrželové natě nasekejte nahrubo a stonky najemno.
Připravte si dresink smícháním hořčice, olivového oleje a nastrouhané kůry z půlky citronu. Vše dochuťte citronovou šťávou, medem, čerstvě mletým pepřem a solí.
Naservírujte na talíř plátky chřestu, zajilte zálivkou a zasypejte nakrájenou cibulí a nasekanými bylinkami. Nakonec zasypejte pistáciemi a navrch můžete (ale nemusíte) přidat najemno nastrouhaný vyzrálý sýr (ideálně ovčí, ale skvěle bude fungovat i parmazán).