skip to main content

Uvařeno do půl hodiny: Treska s oříškovým máslem a citronovou batátovou kaší

Wow! Forbes a recepty? Jak jde tohle dohromady, byznysové médium a vaření? Takhle to jde dohromady. Život je bohatý, to je naše hlavní heslo. A víme, že naši čtenáři nejen prací a podnikáním jsou živi. Mimo jiné – a to i díky změněným návykům kvůli covidu – rádi vaří. Takže, vedle článků o byznysu, podnikání a inspiraci máme taky články o autech, restauracích či víně – a taky recepty. A to v sekci Forbes Life. Život je bohatý.

Pokud jste doposud patřili k těm, kdo si na tresku vyprahlou na kost vytvořili v minulosti averzi, máte možnost to změnit – a to už během půl hodiny. Svíčková z tresky, jak se nazývají vysoké, respektive horní části filetu, má lahodné maso, které rozhodně není suché. Stačí jen čtyři až pět minut opéct z každé strany na pánvi a začnou se od sebe oddělovat šťavnatá masová vlákna. K takové delikatese už toho není nutné moc přidávat. A proto jsme pro vás tresku připravili s jednoduchou, ale efektní batátovou kaší a oříškovým přelivem. 

Na 2 porce potřebujete:

  • 2 porce svíčkové z tresky s kůží – každá o váze 150–200 g
  • Citron
  • Sůl & pepř 
  • Olivový olej

Na oříškový přeliv:

  • Hrst lískových ořechů
  • 2 lžíce másla
  • 1 lžíce lístků tymiánu (můžete nakrájet najemno)
  • 3 lžíce citronové šťávy
  • Sůl 
  • Čerstvě mletý pepř

Na batátovou kaši s citronem:

Reklama
  • 500 g oloupaných batát
  • 2–3 lžíce hustého kokosového mléka
  • Nastrouhaná kůra z ½ většího citronu
  • Sůl

Postup

  1. Troubu zapněte na 210 °C. Oříšky rozprostřete na plech a vložte do trouby. Pečte 10 až 15 minut, dokud nebude hnědá slupka popraskaná a nebude od oříšků odskakovat. Opražené ořechy opatrně přendejte do utěrky a třete o sebe, abyste je co nejvíce oloupali. Oloupané ořechy rozdrťte – buď čepelí nože, nebo paličkou na maso. Prozatím nechte stranou.
  2. Batáty nakrájejte na menší kusy a dejte vařit do osolené vody doměkka. Sceďte a rozmačkejte šťouchadlem na brambory. Přidejte kokosové mléko, citronovou kůru, špetku soli a ještě chvíli míchejte šťouchadlem. Pokud chcete docílit jemného pyré, rozmixujte batáty tyčovým mixérem. 
  3. Tresku pokapejte citronem, osolte ze všech stran a zlehka opepřete. Na pánvi rozehřejte olej. Tresku – nejprve kůží dolů – opékejte z obou stran po 4 minutách. 
  4. Než se dosmaží treska, dokončete oříškový přeliv. V pánvičce rozehřejte máslo, vsypte podrcené ořechy a tymián. Asi minutu prohřívejte. Zalijte citronovou šťávou a minutu až dvě vařte. 
  5. A je hotovo – vše hezky naservírujte na talíř a můžete podávat.

Párování s vínem: Víno k tresce vybral Marek Babisz, hlavní someliér Salonu vín: „Pro tento pokrm jsem vybral suché, středně plné bílé víno z odrůdy Sylvánské zelené ze slovácké podoblasti z vinařství Spielberg CZ. K mořským rybám bych obecně volil suché bílé víno. Odrůdu SZ jsem k tomuto jídlu vybral pro její komplexnost, nejen že se velmi dobře snoubí se samotnou rybou, ale vhodně doplní svojí kořenitostí a projevem tropického ovoce lískový přeliv a batátovou kaši s citronem.“ Sylvánské zelené 2019 z vinařství Spielberg CZ je pozdní sběr a přijde vás na cca 260 Kč. Kromě Salonu vín se pyšní těmito oceněními: Prague Premium Gold – Prague Wine Trophy 2021, zlatou medailí z Národní soutěže vín – slovácká podoblast 2021, Seal of Approval AWC Vienna 2021 a dtříbrnou medailí Le Mondial des Vins Blancs Strasbourg 2021.