Hoteliéři a restauratéři by se od státu mohli dočkat zvláštní podpory. O tom, jak konkrétně by mohla vypadat, vláda momentálně diskutuje. Forbesu to exkluzivně řekla ministryně financí Alena Schillerová.

Ačkoliv podnikatelé v pohostinství a turismu budou moct koncem května znovu otevřít své provozovny, kvůli restrikcím v cestování lze očekávat, že finančně budou strádat i v následujících měsících. Obzvláště špatně na tom budou provozy v turistických baštách typu Prahy či Českého Krumlova.

Stát si je této skutečnosti vědom, alespoň dle slov ministryně Schillerové. Ve spolupráci se zainteresovanými organizacemi proto již projednává možnou pomoc.

„Musíme se bavit i o speciálních zárukách pro restaurace a cestovní ruch. To je oblast, která je postižená nejvíce, a tento stav bude ještě nějakou dobu trvat,“ sdělila Forbesu šéfka resortu financí. „Konkrétní pomoc jsme ještě nedojednali, ale je to jedna z aktuálních úvah,“ dodala v rozhovoru, který si na našem webu budete moct přečíst v pondělí.

Dosud schválené vládní programy firmám v gastronomii a cestovním ruchu příliš nepomohou.

Speciální pomoc pro takzvané odvětví HoReCa (hotely, restaurace, kavárny/catering), které ročně dosahuje obratu kolem 500 miliard korun, navrhuje mimo jiné i Svaz průmyslu a dopravy. Podle Petra Jonáka, člena svazového představenstva, dosud schválené vládní programy firmám v gastronomii a cestovním ruchu příliš nepomohou.

„Vedle speciálního programu státních záruk za úvěry by firmám vláda pomohla také snížením DPH na poskytované služby nebo novým pilířem v programu Antivirus, který by obsahoval dlouhodobější podporu části mzdových nákladů,“ zmínil Jonák.

Možnou okamžitou pomoc pro HoReCu podle něj představuje rovněž pokrytí nákladů na zničené suroviny a hygienická opatření nebo uhrazení části výdajů na nájmy.

V důsledku opatření souvisejících s koronavirou pandemií jsou v Česku mimo provoz takřka všechny hotely a ostatní ubytovací zařízení, ale i prodejny cestovních kanceláří a agentur. Zcela zavřeno je rovněž 75 procent restaurací, zbývající fungují v omezeném režimu, kdy jídlo a pití vydávají přes okénko.

Podle dubnových dat zveřejněných organizací YPO (někdejší Young Presidents‘ Organization), sdružující vedoucí firem z celého světa, by současnou krizi nemuselo přežít 41 procent restauračních a hotelových byznysů.