Příprava masa metodou konfitování je velmi snadná, téměř bez práce a maso je díky ní vždy dokonale měkké a šťavnaté. Jedná se vlastně o pomalé pečení masa v tuku. Obvykle se tak připravuje kachní či husí pečínka, ale doporučuji vyzkoušet i krůtí stehna. K nim jsem připravila jednoduché tvarohové noky. Pak stačí už jen kvalitní brusinkový džem a můžete podávat.
Konfitovaná krůtí stehna s tvarohovými noky
Na 3 porce potřebujete:
- 2 spodní krůtí stehna
- 1 lžíce celého kmínu
- 1 lžíce soli
- 500 g kachního sádla
- 4 celé stroužky česneku
- snítka čerstvého rozmarýnu
- snítka čerstvého tymiánu
- cca 250 ml drůbežího vývaru
Na tvarohové noky:
- 250 g tučného tvarohu ve vaničce
- 1 vejce
- 130 g polohrubé mouky
- sůl
Postup
- Krůtí stehna omyjte a následně osušte papírovou utěrkou. Ze všech stran je osolte a okmínujte a dejte je na pár hodin (ale klidně i přes noc) do lednice.
- Připravte si vhodný pekáč, litinový hrnec nebo zapékací mísu. Ne zbytečně velký, zkrátka takový, aby se maso akorát vešlo a dalo se zalít tukem tak, aby bylo zcela ponořené.
- Troubu rozehřejte na 130 °C. Sádlo zvolna rozpusťte v hrnci na sporáku.
- Krůtí stehna vložte do pekáče, přidejte celé stroužky česneku, tymián a rozmarýn. Zalijte maso tukem a doplňte vývarem tak, aby bylo ponořené. Dejte péct do trouby na cca 5 hodin.
- Po této době vyzkoušejte, zda jsou stehna hotová, kost jde lehce oddělit od masa.
- Pak slijte téměř všechen tuk, ve kterém se maso konfitovalo. Zvyšte teplotu na 200 °C a stehna dopečte dozlatova odkrytá v troubě při funkci gril.
- Mezitím si připravte přílohu. Ve větším hrnci přiveďte k varu osolenou vodu.
- Do mísy vyklopte tučný tvaroh a vmíchejte do něj celé vejce. Postupně k této směsi přisypávejte polohrubou mouku, aby vzniklo nadýchané těsto. Dvěma lžícemi tvořte noky, které dejte na dvakrát vařit do vody. Hned jak vyplavou na povrch, vylovte je cedníkem.
- Ve velké pánvi na lžíci tuku, ve kterém se konfitovalo maso, uvařené noky dozlatova ze všech stran osmažte.
- Krůtí maso oberte od kosti a servírujte s noky a brusinkovým džemem, lehce přelité výpekem z masa.