skip to main content

Štědrý den v restauraci? Objevte kluzkou tradici s renesančními kořeny

Loni touhle dobou jsme si o tom mohli nechat zdát, nyní je situace příznivější a restaurace jsou otevřené. A některé z nich dokonce nabízejí speciální menu na Štědrý den. Připadá vám to neslýchané? Přitom jde o tradici. Naši předkové za první republiky například vyráželi do restauračních zařízení, aby si užili tradiční postní pokrm: šneky.

Z původního jídla pro chudé se stala záležitost honorace. Recepty na vánoční šneky najdete jak u Magdaleny Dobromily Rettigové, tak v rybí kuchařce Jindřicha Vaňhy. Bohužel totalita učinila tomuto zvyku, který držel i knížecí rod Rožmberků, přítrž. Nyní ji buď můžete obnovit, nebo vyrazit do restaurace položit základy vlastní tradici.

Svá místa si ale rezervujte včas, jinak hrozí, že uvidíte zlaté prasátko.

Kam zajít o Štědrém dnu?


Augustine Restaurant

Nejdříve pětichodové menu, následně procházka osvětlenými malostranskými uličkami nebo po Karlově mostě? Augustine je pro tohle romantické kombo ideální volbou.

Podávat se bude mimo jiné bouillabaisse s candátem, fermentovaná kachna s kaštany a černým kořenem i kokosová pěna doplněná o aloe vera, mandarinky či šafrán. A jeden z nejluxusnějších pražských hotelů počítá i s verzí pro vegetariány, v níž hrají prim kaštanové torteloni.


Vinohradský parlament a Bruxx

Reklama

Parlament sice hlásí, že je přeborník na pivo a knedlíky, ale až do 26. prosince zde budou servírovat také šneky. A kdybyste na hlemýždě náhodou chuť neměli, zdejší tradiční české pokrmy to zachrání.

Podnik specializující se na belgickou kuchyni Bruxx, který se nachází hned vedle, má úplně tu stejnou nabídku. Takže, když to s rezervací nevyjde v jednom podniku, zkusit to můžete o dům dál. Doslova.


Aromi

Mušle svatého Jakuba, kroupové rizoto s lanýžem, bílá krémová polévka nebo smažený filet z mořského vlka a tradiční italské panettone. Zdejší menu inspirovaly italské tradice, tak když už netrávíte Štědrý den třeba ve Florencii, dopřejte si nádech této atmosféry alespoň kousek od pražského náměstí Míru.


Cucina

Pokud vám je gastro Praha malá, dejte se na východ, přesněji do Poděbrad. V tamních lázních sice léčí srdce, v restauraci Cucina ale udělají dobře i vašemu žaludku. Nejprve bílou krémovou polévkou, následně smaženou kroketou z krevet a hovězí svíčkovou Wellington. Sladká štědrovečerní tečka bude mít podobu jablkové teriny s vaječným koňakem a ořechy. 


Potrefená Husa Pardubice

Ani ve východních Čechách se nezapomíná na vánoční hlemýžďovou tradici, takže pardubická Potrefená Husa bude šneky podávat až do svatého Štěpána.