V době velkého podzimního souboje televizních gigantů Pán prstenů: Prsteny moci a Rod draka se nečekaně zrodil úplně jiný hit. Jmenuje se Medvěd, premiéru měl v Americe už v létě na kanálu FX a teď ho zpopularizovalo uvedení na Disney+.

Medvěd je seriál z prostředí restaurace a není to úplně příjemná podívaná. Odehrává se v rychlém tempu a stres ze seriálové kuchyně, kde věčně někdo nestíhá, něco se nedaří a lidé na sebe křičí, se snadno přenese i přes obrazovku. Tím spíš, když spolu ústřední postavy nevycházejí úplně nejlépe. 

Jenže tuhle neotřelou a tuze zábavnou podívanou si stejně nebudete chtít nechat ujít. Už mnohokrát jsme se přesvědčili o tom, jak fascinující je pohled do restaurační kuchyně, naposledy to předvedlo minimalistické drama Bod varu, které se ukázalo letos na festivalu ve Varech a pak třeba na HBO Max.

Medvěd přichází v podobě seriálu, ale nemusíte se bát, že byste jeho sledování museli obětovat věčnost: s osmi díly o stopáži kolem půl hodiny se jedná spíše o minisérii. Stojí za ním dosud nepříliš známý Christopher Storer, který se podílel třeba na historickém seriálu Dickinson.

Do Medvěda zapojil řadu autobiografických prvků, jelikož jeho sestra Courtney se živí jako šéfkuchařka a pracovala i ve špičkových restauracích v Paříži nebo Los Angeles. Na seriálu se podílela jako producentka, která zodpovídala za uvěřitelnost kuchařského dění, zároveň ale Christopher Storer využil svůj i její osud jako základ příběhů postav v Medvědovi.

Ten se točí kolem uznávaného šéfkuchaře Carmyho, který se po sebevraždě svého bratra Michaela vrací do Chicaga do rodinného podniku se sendviči. Tam musí řešit nejen problémy restaurace, ale i složitý osobní život a vztah s manažerem restaurace Richiem, který byl Michaelovým nejlepším kamarádem. Právě tady se zrcadlí i minulost autorů seriálu, kteří do něj promítli i některé rodinné recepty.

„Já i má sestra jsme během dospívání řešili řadu dysfunkcí v našich domovech, bylo to divné. Ona žila chvíli s mámou, já zase s tátou, a trochu jsme se odcizili, i když jsme se měli rádi. Díky jídlu jsme se pak k sobě vrátili zpátky,“ prohlásil Christopher Storer pro Esquire.

Courtney prošla elitními restauracemi v Paříži, ale pak se kvůli složité rodinné situaci vrátila domů do Los Angeles za svým bratrem. „V Medvědovi je hodně z našeho příběhu,“ řekla pro People

Aby seriál stihl odvyprávět vše během relativně krátké stopáže, s ničím nečeká, využívá rychlé střihy, montáže, dialogy. Děj odsýpá, vykresluje přirozeně pozadí postav a zároveň se nezdržuje zbytečnými odbočkami. 

Seriál Medvěd

Tvůrci si museli pohlídat, aby seriál z kuchařského prostředí vypadal uvěřitelně. Herci tak podstoupili třeba důkladný kurz krájení, aby to uměli podobně jako opravdoví šéfkuchaři, pomohlo také to, že jeden z herců, Matty Matheson, je kuchařem i ve skutečnosti.

Rovněž ale bylo plus, že ani představitelé hlavních rolí nebyli v kuchyni začátečníci. „Jeremy (Allen White, hraje Carmyho) trochu vaří, ale určitě se dost naučil během natáčení,“ prohlásila Courtney Storer. Ayo Edebiri, která představuje talentovanou kuchařku Sydney, se ke Courtney připojila i ve skutečné kuchyni v Los Angeles.

„Viděla, jak se pohybuju v prostoru, jak chystám věci, jak si řadím priority. Mluvila jsem s ní hodně o sebedůvěře, o pohybu, o tom, jak získat respekt a mít pozici lídryně,“ přiblížila producentka.

Díky natáčení se prý Courtney Storer nejen sblížila se svým bratrem, ale zároveň vytvořili seriál, o němž se nyní píše v superlativech. Na Rotten Tomatoes má dokonce průměr z recenzí kritiků sto procent, od diváků pak 91 procent. Tolik pozornosti jako Pán prstenů sice vzbudí sotva, ale to neznamená, že by si váš čas nezasloužil.