Světové ceny potravin se v srpnu mírně snížily. Pokles cen cukru, masa a obilovin totiž převážil nad zdražením mléčných výrobků a rostlinných olejů. Ve své zprávě to 7. září uvedla Organizace OSN pro výživu a zemědělství. Cena cukru se podle zprávy dostala na nejnižší úroveň za téměř dva roky.

Souhrnný index FAO, který sleduje ceny obilovin, rostlinných olejů, mléčných výrobků, masa a cukru na mezinárodních trzích, se v srpnu snížil na 120,7 bodu z červencových 121 bodů. V meziročním srovnání pak vykazoval pokles o 1,1 procenta.

Nacházel se téměř dvacet pět procent pod rekordním maximem, na které se vyšplhal předloni v březnu v důsledku zahájení ruské vojenské invaze na Ukrajinu.

Index cen obilovin se meziměsíčně snížil o 0,5 procenta, a to zejména kvůli poklesu cen pšenice. Index cen masa klesl o 0,7 procenta a index cen cukru se propadl o 4,7 procenta. Dostal se tak na nejnižší úroveň od října 2022.

Index cen rostlinných olejů se však zvýšil o 0,8 procenta a dostal se na dvacetiměsíční maximum. Index cen mléčných výrobků vzrostl dokonce o 2,2 procenta, plyne z údajů FAO.