skip to main content

¡Tequila! A rovnou ta nejlepší na světě. Poznejte vítěze newyorské soutěže pálenek

2 minuty čtení

Už 10 let se na předměstích New Yorku koná Ultimate Spirits Challenge, aby posoudila to nejlepší z nejlepších ve všech kategoriích alkoholu. Na rozdíl od podobných soutěží, které obvykle probíhají několik dní, je tato rozložena na celé dva měsíce. Během vyčerpávajícího testování všech vzorků se z tisíce tekutin vybere „pouhých“ 237 finalistů a nakonec 45 výherců, kteří získají tzv. Chairman’s Trophy.

Pokud jde o tequilu, mezi výherce se vešly pouze čtyři lahve. Každý základní druh tohoto agávového nápoje, který se dělí podle doby stárnutí, si odnesl jednu trofej z následujících kategorií: blanco (nevyzrálá nebo odpočatá po dobu maximálně 60 dní, známá také jako „stříbrná“ nebo „plata“), reposado (ve věku mezi 60 dny a jedním rokem), añejo (ve věku od jednoho roku do tří let) a extra añejo (zkráceně XA, starší tří let).

Tequila Ocho si zajistila trofej pro svou blanco tequilu Plata. Lahev získala působivých 96 bodů z možných 100 – více než všechny ostatní tequily bez ohledu na kategorii. Rozhodčí byli ohromeni rafinovanými tóny břidlice, citrusů a pepře. Kdokoli měl možnost ji vyzkoušet, zmiňoval její čisté a rázné chutě, které jsou důsledkem řemesla mistra paliče třetí generace, Carlose Camareny. Ten stojí i za některými z nejuznávanějších značek v celé oblasti Jalisco, kde je pro své umění patřičně uznáván.

Reklama

Na opačném konci spektra stárnutí dosáhl nejvyšší ceny Avion za své extra añejo. Jak už název napovídá, Reserva 44 zraje celých 44 měsíců v dubových sudech a v posledním měsíci se přelévá do takzvaných „petite“ sudů, které se denně mění. Je to pracný proces, díky kterému však tequila získává vanilkové a kokosové aroma. Porotci popsali její chuť nejprve se známkami mléčné čokolády a trávy, než vyplynul na povrch chřest a černý pepř.

„Letošní Ultimate Spirits Challenge byla nejvíce mezinárodní ze všech ročníků a nabídla oslnivou škálu kvalitních destilátů například z Indonésie, Indie nebo Islandu,“ vyjmenovává znalec F. Paul Pacult. „Prakticky všechny kategorie zaznamenaly výrazný nárůst zúčastněných – zejména vzrostla účast v kategoriích, jako je americká whisky, koktejly, gin a všechny kategorie brandy.“

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama