Že jste tiramisu měli již hodněkrát a nikde vám nechutnalo? Nejspíše to bylo tím, že nebylo připravené ze správných surovin. Jaké tedy použít a jak připravit to úplně nejlepší? 

Každá surovina, kterou do tiramisu použijete, je v něm cítit, proto ani u tohoto pokrmu na kvalitě rozhodně nešetřete. Pravé italské mascarpone, silná káva, cukrářské Savoirdi piškoty a hlavně Amaretto, které tiramisu dodává jeho pravou chuť. A ještě to nejdůležitější. Trpělivost. Ačkoli samotný dezert máte hotový do pár minut, k jeho přípravě je potřeba pořádná dávka trpělivosti. To nejtěžší vás totiž čeká až po jeho dokončení, a to nechat tiramisu odležet alespoň přes noc, tento krok opravdu nepodceňujte!

Do tiramisu se tradičně používají syrová vajíčka. Víme, že s nimi někdo může mít problém, nám tam ale nevadí a rozhodně bychom je nenahrazovali vyšlehanou šlehačkou. Každá záměna suroviny dezert naprosto změní a vy tak místo skvělého tiramisu skončíte s ucházejícím dezertem do skleničky. Kávu použijte kvalitní, nejlépe z pákového či kapslového kávovaru, french pressu, popřípadě překapávanou či starého dobrého turka (bez lógru!), té rozpustné se vyhněte obloukem. 

Co se týče servírování, máte dvě možnosti. Elegantní verzi do skleničky, která je pro servírování rozhodně přívětivější, či do velkého pekáčku a následně tiramisu rozkrájet na kousky, záleží na vás, jakou vyberete. U receptu vždy dodržujte poměr 1:1:1, tedy jeden díl mascarpone (100 g), jeden díl vajec (1 kus) a jeden díl cukru (1 lžíce). A pokud vám klasika už leze krkem, zkuste pro změnu náš recept na matcha tiramisu, kombinace mascarpone, Amaretta a japonského zeleného čaje vás jistě překvapí. 

Domácí tiramisu do skleničky

Na 4 porce potřebujete:

  • silná káva
  • 300 g mascarpone
  • 3 vajíčka
  • 3 lžíce cukru 
  • 2 panáky Amaretta
  • Cca 100 g Savoiardi piškotů 
  • Holandské kakao na posypání 

Postup

  1. Nejprve si uvařte silnou kávu, přidejte panák Amaretta a nechte vychladnout. Oddělte žloutky od bílků a žloutky vyšlehejte s cukrem do světlé pěny. Poté už pouze ručně pomocí metličky zapracujte mascarpone, nakonec přidejte zbylé Amaretto a zamíchejte dohladka.
  2. Ve druhé míse vyšlehejte z bílků tuhý sníh, poté ho opatrně pouhým podebíráním smíchejte s mascarpone krémem tak, abyste zachovali vzduchové bublinky, a krém byl stále nadýchaný. 
  3. Nyní tiramisu zkompletujte. Připravte si čtyři skleničky, vždy lehce na vteřinu ponořte jeden piškot do kávy, poté ho rozlomte na dno skleničky a přidejte vrstvu krému. Piškoty by neměly být rozmočené už při skládání, protože jakmile bude dezert odpočívat v lednici, rozleží se ještě více a nasáknou tekutinu z krému, proto je máčejte do kávy opravdu jen lehce a vždy cukrovou vrstvou napřed.
  4. Pokračujte, dokud sklenice nenaplníte. Pokud tiramisu skládáte do pekáčku, zvolte rozměr okolo 20×20 cm. 
  5. Nakonec řádně posypte holandským kakaem a vložte alespoň přes noc do lednice odležet.