skip to main content

Dvacetiminutové matcha tiramisu: zelená alternativa italské klasiky

Wow! Forbes a recepty? Jak jde tohle dohromady, businessové médium a vaření? Takhle to jde dohromady. Život je bohatý, to je naše hlavní heslo. A víme, že naši čtenáři nejen prací a podnikání jsou živi. Mimo jiné – a to i díky změněným návykům kvůli covidu – rádi vaří. Takže, vedle článků o byznysu, podnikání a inspiraci máme taky články o autech, restauracích či víně – a taky recepty. A to v sekci Forbes Life. Život je bohatý.

Reklama

Bez mascarpone, dlouhých piškotů Savoiardi a Amaretta by to nebylo to pravé italské tiramisu. Víme, s použitím matcha čaje zas tak pravé není, ale je postaveno na správných základech. 

Japonský zelený čaj matcha má spoustu blahodárných účinků – detoxikuje, zlepšuje paměť, dodává tělu potřebnou energii a zvyšuje duševní bdělost. Navíc se dá skvěle zakomponovat do sladkých jídel. A to už je snad definitivní argument k tomu matcha tiramisu vyzkoušet.

Na 3 skleničky o obsahu cca 250 ml potřebujete:

  • 3 g matcha čaje + na posypání
  • 200 ml horké vody
  • 20 ml Amaretta
  • 3 čerstvá vejce
  • 3 lžíce krupicového cukru (asi 45 g)
  • 250 g mascarpone
  • 100 g dlouhých piškotů Savoiardi
  • maliny
  • kumquat
Reklama

Postup

  1. Začněte s přípravou matcha čaje. Do misky nasypte 2 g zeleného práškového čaje a přilijte 200 ml vody o teplotě 70 až 80 °C. Pečlivě rozmíchejte pomocí metličky. V ideálním případě použijte tradiční bambusovou metličku chasen, která je nezbytnou součástí matcha dýchánků v Japonsku. Pokud ji nevlastníte, postačí šlehací spirálová metlička. Do čaje přilijte mandlový likér Amaretto a znovu promíchejte. 
  2. Čerstvá vejce rozdělte na bílky a žloutky. Do mísy se žloutky přisypte cukr a ručně pomocí metličky vyšlehejte do světlé pěny. Opatrně vetřete mascarpone. Z bílků vyšlehejte tuhý sníh (správnost vyšlehání poznáte tak, že misku můžete otočit dnem vzhůru, aniž by u vás doma začalo znenadání sněžit) a opět s lehkostí vpracujte do krému. S krémem pracujte velmi opatrně, ať zůstane nadýchaný. 
  3. Do menší poloviny (matematikové prominou) krému vsypte zbytek matcha prášku. Znovu důkladně a s opatrností promíchejte, dokud nebude mít krém světle zelenou barvu. Piškoty překrájejte na poloviny, některé na třetiny nebo menší kousky tak, ať se vedle sebe vejdou do sklenky. Ovoce omyjte a nechte okapat. Maliny překrojte napůl (od špičky dolů) a kumquat nakrájejte na kolečka. 
  4. Připravte si čisté skleničky (obsah zvolte dle toho, jak velké porce chcete podávat) a začněte s vrstvením. Jednotlivé kousky piškotů namočte na moment z jedné i z druhé strany do připraveného matcha čaje a vyskládejte na dno sklenky těsně vedle sebe. Pozor, ať nenasáknou příliš tekutiny, rozpadly by se.
  5. Na piškoty naneste asi 2 lžíce světlého krému, na něj krém zelený a pak vyskládejte maliny dokola celé sklenky (vyzkoušet můžete i jednu skleničku bez malin). Zopakujte opět vrstvu s namočenými piškoty a světlým krémem. Tu pak už jen posypejte matcha čajem skrze jemné sítko. Dejte do lednice a nechte alespoň 2 hodiny proležet a zatuhnout. Po vyndání můžete znovu zaprášit matcha čajem a ozdobit kolečky kumquatu. 

Pozor na vejce: Při přípravě tiramisu jsou důležitá čerstvá vejce. Přesvědčte se proto o jejich původu a čerstvosti – tu můžete zkontrolovat pomocí testu ve vodě. Pokud vejce ponoříte do studené vody a zůstane na dně, je čerstvé. Pokud by mělo tendenci se zvedat, ba dokonce plavat, tak s takovým vejcem se rychle rozlučte, to už má to nejlepší za sebou.

Reklama
Reklama