David Petřík vlastní společně s Viktorem Kaplanem gastronomickou alianci Together, která sdružuje podniky jako Cukrář Skála, Bruxx, Sia, Vinohradský Parlament nebo Potrefená husa v Hybernské. V gastronomii se pohybuje už 20 let a říká, že na to, jak jeho podniky vypadají a jak se v nich cítíte, měl vliv kultovní americký kuchař Anthony Bourdain.

Čtěte také: Fight for your right! Tohle jsou knihy, které inspirují Romana Týce

Co? „Anthony Bourdain – Nevábné chuťovky.“

Proč? Kniha je ze syrového kuchařského prostředí newyorských kuchyní a je psána jazykem, kterému porozumí snad jedině kuchaři. Jelikož jsem z kuchařské rodiny, nadchla mě svým pravdivým a jasným jazykem každodenního života od sporáku. Vzpomenu si na ni pokaždé, když si někdo v dnešní době stěžuje na dřinu v našem oboru.

David Petřík

Byť nenásilně a možná nevědomky mě kniha neuvěřitelně inspirovala při tvoření konceptů našich restaurací. Obecně preferujeme kvalitu a autenticitu jídla před přehnaným food stylingem a škrobeností.

Také chceme, aby se hosté u nás nebáli položit si lokty na stůl, vyhrnout rukávy a jíst například krevety nebo mušle rukama. Vlastně jsme rádi, když například Sia přenese na zákazníka atmosféru asijského tržiště a ten má pak alespoň zčásti šanci zažít to, co popisuje Anthony Bourdain ve svých knihách.

Na knihu si navíc vzpomenu, když řešíme kvalitu našich kuchyní. Každému, takže i nám, se občas stane, že narazíme na lajdáctví, které nesnáším. Nedokonalosti dokážu prominout jen v tom případě, když pramení z velkého tlaku objednávek. Zkrátka stejně jako v Nevábných chuťovkách – kvalita surovin a jídla je to nejdůležitější, co se nesmí odbýt. Vždycky si tak uvědomím, jak náročné gastronomické povolání je a že má můj velký respekt.

Kdy? „Před 12 lety.“

Co konkrétně vás zaujalo? „Na knížce se mi líbí nejvíc právě ten neomalený, drsný, ale zároveň laskavý a hravý jazyk.“

Jak? „Čtu poměrně málo, často před spaním, nebo když jsem chvíli sám na dovolené – to si pak čtení doslova užívám.“