Mungo fazolky mají olivově zelenou barvu a svůj původ v Indii. Jsou velmi lehkou, snadno stravitelnou potravinou s velkým obsahem živin a bílkovin. Jejich chuť je velmi (pří)jemná a skvěle kombinovatelná se zeleninou, rýží, indickým chlebem naan či plackami čapatí.
A právě z mungo fazolí připravíte neobyčejně lahodný a výživný dhal, tradiční pokrm Indů. Jeho chuť je lehce pikantní a aromatická (po typické směsi koření) i svěží (po citronové šťávě a čerstvém koriandru). Ještě větší pikantnost zajistí zakápnutí chilli olejem, větší jemnosti pak docílíte přídavkem kokosového mléka.
Mungo dhal
Na 4 porce potřebujete:
- 200 g zelených mungo fazolí
- 1 cibule
- ½ chilli papričky
- 4 stroužky česneku
- 1 lžíce čerstvého zázvoru
- 3 až 4 lžíce rostlinného oleje
- 1 vrchovatá lžička mleté kurkumy
- 1 zarovnaná lžička mletého římského kmínu
- 1 zarovnaná lžička mletého koriandru
- ¼ lžičky kajenského pepře
- 70 g rajčatového protlaku
- 600 ml horké vody
- 200 ml kokosového mléka + na zakápnutí
- Šťáva z ½ citronu
- Sůl (1 až 2 lžičky)
- ¼ lžičky cejlonské skořice
- ½ lžičky koření garam masala
- Pár listů pískavice (microgreens nebo klidně sušené)
- Svazek čerstvého koriandru
- Chilli olej na zakápnutí
- Naan k podávání
Postup
- Zelené mungo fazole oplachujte pod tekoucí vodou, dokud nebude čirá. Pak je nechte v cedníku okapat. Cibuli a chilli papričku nakrájejte nadrobno. Česnek se zázvorem nastrouhejte najemno.
- V hlubším hrnci rozehřejte olej a osmahněte na něm cibuli do zlatohněda. Přidejte chilli papričku (množství i pálivost upravte dle svých preferencí) a po chvilce rovněž zázvor s česnekem.
- Jakmile se chutě rozvoní, přidejte smíchanou kurkumu, římský kmín, mletý koriandr a kajenský pepř. Krátce orestujte a následně vmíchejte rajčatový protlak. Za stálého míchání jej nechte ztmavnout.
- Přidejte okapané mungo fazole a asi minutku míchejte. Přilijte horkou vodu a kokosové mléko. Obsah hrnce přiveďte k varu, poté plamen ztlumte a zčásti přikrytý dhal vařte asi 30 minut.
- Fazole za tu dobu pěkně změknou a dhal získá požadovanou jemně hustou konzistenci. Podle potřeby můžete přilít ještě trochu vody či mléka. Pokud chcete směs hustší, naopak protáhněte dobu varu.
- Nyní dhal ochuťte citronovou šťávou a solí. Přidejte skořici a koření garam masala, listy pískavice a část listů čerstvého koriandru. Nechte ještě cca 5 minut společně probublat, aby se chutě rozvinuly.
- Dhal naservírujte do hlubokých talířů či misek, posypte čerstvým koriandrem, podle chuti zakápněte chilli olejem nebo trochou kokosového mléka a podávejte s teplým indickým chlebem naan.
Jak dlouho namáčet: Zelené mungo fazole je dobré před použitím namočit alespoň na dvě hodiny. Delší pobyt ve vodě jim ale neuškodí a klidně je nechte „vykoupat“ i přes noc. Pak je pořádně propláchněte a nechte okapat.
Žluté mungo fazole: Ve zdravých či asijských potravinách seženete i loupanou variantu s typicky žlutým odstínem. Oloupané mungo fazole se již namáčet nemusí.
S čím podávat: Dhal je výborný s různými druhy indických placek (naan, čapatí), s nadýchanou rýží, quinoou nebo klidně jen tak samotný s hrstí čerstvých bylinek.