Meatless Monday nastartujeme dnes trošku zostra a v černém kabátku. Vychutnejte si vydatné chilli z černých fazolí, které jsou skvělým zdrojem rostlinných bílkovin, minerálů a vlákniny. Na jejich typickou nadýmavost můžete vyzrát kmínem či přidáním tymiánu. Fazole mají lehce nasládlou chuť a kombinace s pikantními chutěmi jim opravdu svědčí.

Výslednou pikantnost si můžete upravit sami dle množství a druhu použitých papriček. Nebuďte však příliš zdrženliví – pálivost už tak lehce zbrzdí sladká chuť batáty, červené papriky i závěrečné doladění pokrmu hořkou čokoládou.

Na závěr posypejte pokrm čerstvým koriandrem, měsíčky červené cibule a čerstvou chilli papričkou. Servírujte s tortillami a zakysanou smetanou, která rozpálené jazýčky příjemně zchladí. Pěkný a jasný závěr dodá pak chilli čerstvě vymačkaná šťáva z limety.

Chili sin carne z černých fazolí

Na 4 až 6 porcí potřebujete:

  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 červená cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžička nového mletého koření
  • ½ lžičky drceného římského kmínu
  • ½ lžičky mleté skořice
  • 1 lžička uzené papriky
  • ½ lžičky mletého koriandru
  • 1 batáta
  • 1 červená paprika
  • 800 g konzervovaných černých fazolí
  • 60 g nakládaných jalapeňo papriček
  • 400 g sekaných rajčat (1 plechovka)
  • 140 g rajčatového protlaku (1 plechovka)
  • 3 vrchovaté lžičky chipotle omáčky
  • 1 lžička javorového sirupu
  • 2 bobkové listy
  • Šťáva z ½ limety
  • Sůl & pepř
  • Špetka kajenského pepře
  • 2 kostičky 70% čokolády (asi 10 g)

Na dohotovení a k podávání:

  • Čerstvé chilli papričky
  • Červená cibule
  • Čerstvý koriandr
  • Tortilly
  • Zakysaná smetana
  • Limeta

Postup

  1. Ve velkém hrnci rozehřejte olej. Osmahněte na něm nadrobno nakrájenou cibuli dozlatova a vmíchejte nadrcený česnek. V malé misce smíchejte nové koření, kmín, skořici, uzenou papriku a mletý koriandr. Směs koření přidejte do hrnce a za stálého míchání nechte rozvonět.
  2. Očištěnou batátu s červenou paprikou nakrájejte na kostičky, vmíchejte do hrnce a zlehka orestujte. Přidejte fazole i s nálevem, nakládané jalapeňo papričky nakrájené na kolečka, sekaná rajčata, rajčatový protlak, chipotle omáčku a javorový sirup.
  3. Vše důkladně promíchejte, přihoďte bobkové listy a přiveďte směs k varu. Poté plamen ztlumte, hrnec přikryjte z poloviny pokličkou a nechte společně asi 25 minut probublávat, dokud zelenina nezměkne a chilli nezhoustne.
  4. Vyjměte bobkové listy. Chilli dochuťte limetovou šťávou a podle potřeby lehce osolte či opepřete. Pikantnost můžete na závěr podtrhnout špetkou kajenského pepře. Nezapomeňte vmíchat čokoládu, která dodá pokrmu příjemný závěr.
  5. Chilli z černých fazolí ozdobte čerstvými chilli papričkami, červenou cibulí a čerstvým koriandrem. Podávejte s tortillami a pro zjemnění s kopečkem zakysané smetany. Na závěr osvěžte šťávou z limety.

Suché vs. konzervované fazole: Předvařené fazole z konzervy vám ušetří při přípravě chilli spoustu času. Nemusíte je zároveň dopředu namáčet a proplachovat. Pokud byste se přece jen rozhodli pro suché fazole, vařte je alespoň 90 minut, dokud nezměknou. Tekutinu z konzervovaných fazolí pak nahraďte zeleninovým vývarem.