K podobným výkřikům jsem většinou skeptická, ale musím uznat, že opravdu existují dobré omáčky na těstoviny, které jsou přitom bez vaření a hromady špinavého nádobí. Řepová omáčka s fetou je jednou z nich. Suroviny navíc můžete mít doma až několik týdnů, takže poslouží i jako chutná nouzovka, když nestihnete na nákup (a věřte mi, skvělá je i bez čerstvé rukoly). Pokud vynecháte chilli, máte navíc poměrně obstojnou šanci, že bude chutnat také dětem.

Rychlá omáčka na těstoviny s červenou řepou a feta sýrem

Na 5 porcí potřebujete:

  • 500 g předvařené vakuované řepy
  • 200 g fety nebo kozího sýru
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžička tymiánu, rozmarýnu či šalvěje
  • ½ lžičky chilli vloček
  • 1 lžíce balzamika nebo citronové šťávy
  • Sůl & pepř

K podávání:

  • 500 g semolinových těstovin
  • Rukola
  • Vlašské ořechy nebo tykvová semínka

Postup

  1. Těstoviny uvařte v dost osolené vodě dle návodu na obalu na skus.
  2. Řepu rozkrájejte do nádoby blenderu, přidejte nadrobený sýr (kousek si můžete nechat na posypání), plátky česneku, tymián, chilli, balzamiko, sůl a čerstvě mletý pepř a rozmixujte dohladka. Podle potřeby zřeďte trochou vody z těstovin, olivovým olejem nebo vývarem.
  3. Scezené nudle vraťte do hrnce, promíchejte s omáčkou a ihned podávejte s čerstvou rukolou, nasucho opraženými ořechy či semínky a případně zbylým sýrem.

TikTokové těstoviny: Řepovou omáčku můžete připravit podobně jako virální těstoviny s pečenou fetou a cherry rajčátky, stačí syrovou řepu oloupat, pokrájet na kostičky, v pekáčku hojně zakapat olivovým olejem, osolit, opepřit a okořenit a spolu s česnekem při 180 až 200 °C upéct do měkka. Ke konci pečení přidáte sýr a pak už opět jen vše rozmixujete a dochutíte.

Tip: Pokud nemáte rádi fetu, použijte čerstvý kozí sýr nebo naopak nějaký sýr s decentnějším aroma: dobrý balkán, mozzarellu, goudu nebo parmezán. Toho bude stačit o dost méně, a opatrně se solí, sám je slaný dost.