Tržby gastronomických podniků s postupným rozvolňováním podle dat společnosti Storyous, která dodává do restaurací technologie a pokladní systémy, postupně rostou a zvyšuje se i počet otevřených zařízení. Po pondělním obnovení provozu vnitřních prostor restaurací jejich počet vzrostl o deset procent a počet účtenek stoupl o 22 procent.

Oproti stejnému období v roce 2019 má ale stále otevřeno o pětinu méně restaurací a tržby jsou o 24 procent nižší. ČTK to dnes řekl obchodní ředitel Storyous Jan Kosek.

„Průměrné květnové denní tržby podniků byly o 75 procent vyšší ve srovnání s obdobím před otevřením zahrádek a o 34 procent vyšší oproti období po jejich otevření. I v případě pondělních tržeb, kdy byly poprvé otevřené vnitřní prostory restaurací, jsme zaznamenali obdobný trend,“ uvedl Kosek.

Doplnil, že vývoj je naštěstí pozitivní, a doufá, že přispěje k oživení odvětví. Spoléhá přitom na letní sezonu.

Provoz zahrádek restaurací vláda po nuceném uzavření v boji proti koronaviru povolila od 17. května. V interiérech se mohou hosté znovu posadit od pondělí 31. května.

Vstup je však povolený pouze lidem, kteří mají negativní test na koronavirus, jsou očkovaní nebo v posledních 180 dnech nemoc covid-19 prodělali. U stolu mohou sedět nejvýše čtyři hosté, pokud to nejsou členové jedné domácnosti. Mezi stoly musejí být odstupy minimálně 1,5 metru.