Určitě máte ve svém okolí někoho, u koho si každý rok lámete hlavu, čím ho obdarovat. Všechno má a od Ježíška si nic nepřeje. Taková osoba je nejvhodnějším kandidátem na jedlý dárek – málokoho jím urazíte a dotyčnému tím rozhodně projevíte více snahy a lásky vložené do výroby než pořízením univerzální lahve či svíčky.
Můj oblíbený jedlý dárek (a ultimátní prasárnička) je slaninová marmeláda. Ano, čtete správně. A přesně takto zaskočeni budou i obdarovaní. A po ochutnání znovu. Ale v dobrém! Slanináda je skvělý doplněk do burgerů, quesadill, sendvičů, ke grilovaným masům a sýrům i jen tak na lžičku…
Jakou použít slaninu
Recept na svůj pověstný bacon jam nám ukázal Ondřej Kůla z pražského Hell Smoke BBQ. Ondřej (známý spíše jako Sultán) je takový nadšenec do uzení, že si nechal smoker na tvrdé dřevo dovézt až z Texasu. Slaninu si stejně jako jiná masa, klobásy nebo třeba mandle samozřejmě připravuje a udí sám (a vše můžete v bistru na Malé Straně nejen ochutnat, ale také si odnést domů), takže připomíná, že výběr slaniny je pro chuť výsledného produktu zásadní: „Slanina musí být kvalitní, vždy proto sledujte složení na etiketě. Kvalitní slanina (nasolený a tepelně opracovaný vepřový bok) obsahuje pouze sůl, cukr (přidává se kvůli vyvážení chuti) a dusitanovou sůl.“
Slanináda/cibuláda/cibulová marmeláda se slaninou
Potřebujete:
- 1 kg kvalitní slaniny
- 500 g oloupané cibule
- 50 g oloupaného česneku
- 35 g habanero pasty (nebo očištěné papričky)
- 150 ml vinného nebo jablečného octa
- 80 g cukru
- 300 ml vody
- 5 g černého pepře
- 4 g mořské soli
Postup
- Slaninu nakrájejte na plátky, ty podélně překrájejte na proužky a plátky nakonec pokrájejte na malé kostičky. Nebo slaninu jen pokrájejte na menší kousky a v robotu nasekejte nahrubo. Rozpalte silnostěnný hrnec a v něm začněte pomalu restovat slaninu, tuk není potřeba, pustí ho sama.
- Mezitím si oloupejte cibuli a česnek. Cibule rozpulte a nakrájejte na nudličky či klínky. Česnek rozdrťte nožem naplocho a nasekejte.
- Jakmile je slanina orestovaná do zlatohněda, pečlivě ji vyndejte z hrnce do cedníku, nechte okapat veškerý tuk, ten slijte zpět do hrnce a pozvolna na něm opečte cibuli do zlatohněda. Zabere to dost času, záleží na ploše a kvalitě hrnce, ale nespěchejte. Jakmile je cibule orestovaná, přidejte nasekaný česnek a krátce ho do zlatova zarestujte.
- Do hrnce vraťte slaninu, přidejte zbytek surovin: habanero, ocet, vodu (opravdu jen vodu, ne vývar), nadrcený pepř a sůl a pomalu vařte, dokud džem nezhoustne. Případně ještě dochuťte (sůl, pepř, ocet nebo cukr) nebo podlijte trochou vody.
- Rozdělte do zavařovacích skleniček, pevně uzavřete a 60 minut zavařujte v parní troubě vyhřáté na 115 °C (nebo klasicky v hrnci). Skleničky není třeba otáčet dnem vzhůru, po zchladnutí bude víčko prohlé a pevně přichycené a při otevření by mělo vydat ten známý zvuk – lusknutí. Takto vám neotevřený džem vydrží určitě půl roku, při správném skladování, tzn. v suchu, temnu (mimo sluneční záření) a relativním chladu i déle.