Rychlovky v kuchyni ocení zajisté každý z nás. A nutno podotknout, že rychle v tomto případě neznamená jen tak ledabyle. Poctivé quesadilly plněné chorizo směsí s papričkami a vyzrálým čedarem jsou až nekřesťansky dobré. Zlatavá kůrka příjemně křupe a šťavnatý vnitřek se s každým soustem roztéká na jazyku.

Chorizo je pro svou intenzivní chuť velmi oblíbenou uzeninou španělského původu. Kromě samotného masa dodává chuť salámu česnek a mletá paprika – sladká, pálivá či uzená. Pro tento pokrm se bude hodit pikantnější verze choriza, avšak výběr je široký a čistě na vás.

Upřímně, synonymum diety zní jinak. Ale chcete-li překvapit rodinu či přátele rychlovkou se zaručeným úspěchem, zde máte návod. Hotové quesadilly stačí už jen zanořit do oblíbené chilli omáčky, kysané smetany nebo domácího guacamole a nezbyde po nich ani památky.

Pikantní quesadilla: tortilla se sýrem, chorizem a chilli

Na 2 porce potřebujete:

  • 200 g choriza
  • 2 jarní cibulky
  • 120 g nakládané červené papriky
  • 2 lžíce nakládaných jalapeño papriček
  • 1 lžíce přepuštěného másla
  • 4 pšeničné tortilly (Ø 24 cm)
  • 200 g strouhaného vyzrálého čedaru
  • Hrst čerstvého koriandru i se stonky

K podávání:

  • Lístky koriandru
  • Guacamole
  • Zakysaná smetana
  • Chilli omáčka
  • Jalapeño paprička

Postup

  1. Chorizo oloupejte, nakrájejte na kostičky a v pánvi osmahněte dokřupava. Chorizo nechte okapat na papírové utěrce a vypečený tuk slijte – ponechte si v pánvi pouze necelou lžíci.
  2. Osmahněte na něm nadrobno nakrájenou jarní cibulku. Vmíchejte plátky červené papriky a kolečka papričky jalapeño. Vraťte do pánve opečené chorizo, směs promíchejte a dejte prozatím stranou.
  3. Ve velké čisté pánvi rozehřejte polovinu přepuštěného másla a položte na něj tortillu. Posypejte ji čtvrtinou čerstvě nastrouhaného sýra, polovinou chorizo směsi, čerstvým nasekaným koriandrem a další čtvrtinou sýra. Přiklopte druhou tortillou.
  4. Na středním plameni opékejte asi 4 minuty dozlatova. Quesadillu shora lehce přitlačujte, aby se ke směsi pěkně přilepila, jak se bude sýr roztékat.
  5. Na quesadillu položte talíř, otočte pánev a z talíře ji nechte znovu sjet do pánve. Opékejte dozlatova i z druhé strany. Do pánve přidejte zbylé máslo a stejným způsobem připravte druhou tortillu.
  6. Hotové quesadilly rozkrájejte na typické tvary trojúhelníku, posypejte čerstvým koriandrem a podávejte s domácím guacamole, zakysanou smetanou, pálivou omáčkou a čerstvými jalapeño papričkami.

Tip: Quesadillu můžete připravit i tak, že náplň nanesete na polovinu tortilly a druhou polovinou ji zakryjete. Bude se vám tak s ní možná o trochu lépe manipulovat při obracení. Avšak v textu uvedený trik na obrácení quesadilly za pomoci talíře rovněž skvěle funguje.