Křupavý chléb s máslem, rozteklý sýr, šťavnatá šunka od kosti a krémový bešamel je kombo, které se jen tak nepřejí. Slavný francouzský sendvič croque monsieur (nebo jeho „dámská“ varianta s vajíčkem croque madame) je přitom jednodušší, než se zdá – bešamel máte hotový během chvilky, a zbytek za vás už obstarají dobré vstupní ingredience. Sendvič je báječný jako snídaně na vidličku (kterou můžete nachystat i předem a ráno jen zapéct), poctivá svačina nebo konejšivá večeře ke sklence vína a lehkému salátu.

Zapečený sendvič je skvělým řešením i pro ty, kdo měli velké oči při pečení domácího kváskového chlebu nebo se vždycky nechají zlákat nákupem obřího křupavého bochníku z řemeslné pekárny, a pak jim je líto, když třetí den chleba už není úplně fit. Opečením totiž získá úplně nové kvality (a my navíc můžeme mít dobrý pocit, že neplýtváme jídlem, že ano).

Sendvič Croque monsieur 

Na 3 velké sendviče potřebujete:

  • 6 plátků světlého chlebu
  • Změklé máslo
  • 9 plátky dobré šunky od kosti
  • 150 g tvrdého sýru (ementál, comté, gruyère) 

Na bešamel:

  • 40 g másla
  • 40 g hladké mouky
  • 250 ml mléka
  • Sůl & pepř
  • Špetka muškátového oříšku
  • 1 až 2 lžičky dijonské hořčice

Postup

  1. Máslo s moukou nechte v malém rendlíku na mírném plameni rozpustit a poté za stálého míchání ještě asi minutu opékejte. Taktéž za stálého míchání přilijte mléko, 8 minut povařte, občas zamíchejte a dochuťte solí, čerstvě mletým pepřem, špetkou muškátového oříšku a dijonskou hořčicí.
  2. Troubu vyhřejte na 200 °C, plech vyložte pečicím papírem, tři krajíce namažte z jedné strany máslem a touto namazanou stranou je položte na plech.
  3. Všechny chleby potřete bešamelem (tedy jak ty, co jsou na plechu, tak tři zbývající), krajíce na plechu obložte šunkou a nahrubo nastrouhaným sýrem, přiklopte zbývajícími třemi chleby tak, aby byl bešamel zvrchu zvenčí, a posypejte dalším sýrem. Vrstvy jsou tedy následovně: máslo, chléb, bešamel, šunka, sýr, chléb, bešamel, sýr.
  4. Sendviče 8 až 10 minut zapékejte, až se sýr rozpustí a zezlátne.

Croque madame: O další level dál je sendvič croque madame, který má navrch ještě smažené vajíčko (s tekoucím žloutkem!).

Extra křupavé sendviče: Jestli máte rádi opravdu hodně křupavou kůrčičku, nejdřív chleby nasucho v troubě či topinkovači opečte a až poté použijte do sendvičů.