Wow! Forbes a recepty? Jak jde tohle dohromady, byznysové médium a vaření? Takhle to jde dohromady. Život je bohatý, to je naše hlavní heslo. A víme, že naši čtenáři nejen prací a podnikáním jsou živi. Mimo jiné – a to i díky změněným návykům kvůli covidu – rádi vaří. Takže vedle článků o byznysu, podnikání a inspiraci máme taky články o autech, restauracích či víně – a taky recepty. A to v sekci Forbes Life. Život je bohatý.

Že je něco ze zdravých surovin, ještě nemusí nutně znamenat, že to je dietní. A už vůbec ne, že to není dobré! Brownie ze sladkých brambor pochopitelně není zcela bez tuků či sacharidů, ale podstatně zdravější než to klasické, je bezpochyby. Nicméně na chuti mu to nijak neubírá a navíc je díky upečeným zkaramelizovaným batátům parádně vláčné i třetí den.

V rámci lednové veganské výzvy Veganuary vám kromě Pondělí bez masa nabízíme každý týden i jeden veganský recept. Naším hlavním požadavkem na rostlinné pokrmy je to, aby po jejich ochutnání nikdo ani zdaleka neměl potřebu řešit, že jsou veganské, a to dnešní bezlepkové brownie z batátů rozhodně splňují.

Na plech 20 x 25 cm potřebujete:

  • 550 g sladkých brambor (2 střední kusy)
  • 180 g vypeckovaných datlí medjool (9 velkých kusů)
  • 50 ml vroucí vody
  • 100 g bezlepkových ovesných vloček (nebo ovesné mouky)
  • 50 g přírodního (nealkalizovaného) kakaa
  • 1 lžička jedlé sody (pokud dáváte klasické kakao, použijte kypřicí prášek)
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • ½ lžičky mořské soli
  • 100 g mandlového krému (lze použít i jiné ořechové máslo, např. arašídové)

Postup

  1. Neoloupané batáty pořádně omyjte a z obou stran do nich udělejte nožem asi 8 zářezů vedoucích do třetiny jejich hloubky. Položte na pečicí papír a při 220 °C pečte podle velikosti 40 až 60 minut doměkka. Dužina pěkně zkaramelizuje a zesládne. Nechte trochu vychladnout a poté odstraňte slupku.
  2. Pokud máte datle spíše sušené, zalijte je nejprve vroucí vodou, nechte 10 minut změknout a poté slijte. Pokud máte datle čerstvé a měkké, rovnou je spolu s asi 50 ml vroucí vody a upečenými batáty rozmixujte dohladka.
  3. Vločky rozmixujte na jemný prášek a spolu s ostatními surovinami vmíchejte k batátové směsi. Těsto rozetřete do formy vyložené pečicím papírem a pečte asi 20 minut při 160 °C (nenechte se odradit tím, že koláč působí nedopečeně, po vychladnutí ještě zatuhne).
  4. Brownie nechte 10 minut vychladnout ve formě, poté i s papírem vyndejte na mřížku a nechte zcela zchladnout. Nejlépe se krájí až druhý den, ale kdo by měl takovou trpělivost…

Pro ještě bohatší verzi: do těsta vmíchejte tabulku nasekané hořké čokolády nebo hrst nahrubo pokrájených ořechů (pekany, lískové, mandle…).