Celý leden vám kromě Pondělí bez masa servírujeme i veganské recepty v rámci veganské výzvy Veganuary (hádáte správně, jedná se o kombinaci slov vegan a January). Ta si klade za úkol rozšířit rostlinný způsob stravování do širší společnosti a podpořit tak jak etický, tak i ekologický aspekt veganství. Omezením živočišných produktů totiž prospějete nejen sobě a zvířatům, ale i planetě.

Dost ale bylo agitky, pojďme k jídlu. Do konce ledna zbývá posledních pár dnů, tak je načase nalákat na veganské vaření i ty, kteří doposud odolávali. Naším hlavním požadavkem při vytváření veganských receptů je totiž to, aby kdokoli, kdo je ochutná, primárně neřešil, že jde o pokrmy bez živočišných produktů, ale naopak si jen užíval jejich skvělou chuť. A tu má následující výběr vskutku famózní!

Mekka veganů

Sláva cizrně! A dalším dobrotám z Blízkého východu, které jsou čistě rostlinné, ale maso v nich rozhodně nikomu nechybí. Naučte se křupavý falafel v podobě kuličekburgeru s grilovaným lilkem a hostinu doplňte klasickým hummusem nebo dipem z pečených paprik, muhammarou.

Vegani & zrní

Vtipů o tom, že jí jen zrní, si většina veganů vyslechla bezpočet. Takže mají vážně nárok na to, si něco dobrého plného semínek nakonec opravdu dopřát třeba mezi celiaky oblíbený bezlepkový semínkový chléb, křupavou granolu naslano nebo snídaňovou makovou kaši plnou vápníku.

Zdravější sladkosti

Výhodou řady veganských sladkostí je to, že jsou celkově koncipovány podstatně zdravěji často jsou slazené sušeným ovocem nebo alternativními sladidly, neobsahují lepek a díky množství ořechů, semínek či ovesných vloček vás i zasytí. Nás baví proteinové kuličky bliss balls, nepečené arašídové brownie, kešu cheesecake s borůvkamiplněné datlové kuličky.

Dokonalé saláty

Salát bez živočišných produktů zvládne připravit kdekdo, ale aby vás navíc i zasytil, je třeba nad jeho složením trochu více přemýšlet. Usnadní vám to recept na quinoový salát s pečenými batáty a špenátem, nebramborový low carb salát s tahinijednoduchý okurkový salát s arašídy. To už zní líp než Caesar bez kuřete a slaniny, co myslíte?

Na zahřátí

Pokud je vám v těchto dnech při pomyšlení na salát poněkud chladno, vyzkoušejte raději některé ze zahřívacích jídel: snadnou kimchi polévku s chilli a zázvorem, hráškový krém s wasabi a kokosovým mlékem nebo vietnamské tofu ve výrazné rajčatové omáčce.

Pasta a basta!

Veganské těstoviny (díky bohu a prázdné ledničce za aglio e olio!) se nabízejí na první dobrou, proto nabídneme jen dvě specialitky: bleskovou avokádovou omáčkukrémovou omáčku z pečených paprik, kešu a lahůdkového droždí.

Hodobóžové recepty

Pokud chcete něco sofistikovanějšího, vsaďte na překvapivé kombinace a efektní vzhled. Cuketové rolky s fazolovým krémem, tofu zapečené s lilkem nebo portobello steak s bulgurem neurazí ani milovníky masa.

Vždy si nechte místo na dezert

Veganské menu se neobejde bez dezertu, a že je z čeho vybírat: hruškový crumble s kokosovou drobenkou potěší milovníky ovocných dezertů, kouzelná čokoládová pěnahorká tahini čokoláda zase fanoušky kakaových bobů a avokádové lanýže s růžovým pepřem budou ideální pro ty, kdo se vyhýbají rafinovanému cukru a mouce.