Jakub Krejčík rozjel výzkumnou a výrobní společnost Mana před šesti lety v garáži svého tchána. Dnes rostlinné a nutričně kompletní potraviny Mana prodává přes pět e-shopů ve čtyřech jazycích po celém světě, mají pobočku v Německu i ve Spojených státech a jejich produkty koupíte u nás na více než tisíci místech. Jakub Krejčík už v pondělí 2. března rozhodl, že budou všichni zaměstnanci z kanceláří až do odvolání pracovat na dálku, tedy v cloudu. Jak jim to funguje? A jak se snaží chránit zdraví dalších 20 zaměstnanců ve výrobě a produkci samotnou?

Je druhá polovina února a já dlouhodobě sleduji situaci ve světě a připravuji se na to, že dříve nebo později přijde nákaza koronavirem i k nám do Česka. Už od více než půlky února navíc sledujeme, jak se nám ve všech evropských zemích strmě zvedají objednávky, protože se zákazníci připravují na všechny možné hrozící scénáře a nakupují trvanlivé potraviny.

Bylo mi jasné, že čekat na nařízení vlády nestačí. Jsme potravinářský podnik​ a musíme přemýšlet o několik kroků dopředu, abychom maximálně snížili všechna možná rizika. Zatímco v Česku se stále čekalo na první případ potvrzení nákazy a lidé okolo mě si nechtěli za žádnou cenu připustit, co nás čeká, rozhodl jsem se celou firmu kromě výroby poslat na home office. Všech 50 lidí z kanclu, aby nás nepotkal žádný ze špatných scénářů a byli jsme připraveni.

Home office dobře funguje od 2. března díky tomu, že celá firma běží v cloudu a na sdílených dokumentech. Všichni kolegové mají přístup ke všem potřebným dokumentům a těm, kteří nemají služební notebook, jsme až domů přivezli pracovní počítač a všechno potřebné vybavení.

Někteří kolegové možná první dny považovali moje opatření za přehnaná, ale teď, po dvou týdnech, se ukazuje, že to bylo správné rozhodnutí. Ochránit co možná nejvíce zdraví našich zaměstnanců, a tím ochránit i firmu. Kromě práce z domu děláme další dílčí kroky. Vyrábíme pro všechny zaměstnance vitamixy, abychom posílili jejich imunitu. Každého jsme také poslali domů se zásobou Many na dva měsíce, aby případně nemusel do supermarketu.

Výroba, sklad i expediční linka samozřejmě musí fungovat dál. Tentýž den, co jsme poslali lidi z kanceláře domů, jsme ve výrobě zavedli výjimečná hygienická opatření. Uklízečky fasují dezinfekční extra prostředky nad rámec běžné sanitace. Zavádíme nová interní pravidla, každému před vstupem do haly měříme teplotu a kontrolujeme příznaky případných viróz. Dezinfekce rukou i ultrafialové zářivky běžící 24 hodin denně jsou samozřejmostí. 

Uzavřeli jsme taky halu pro všechny lidi zvenku, a pokud někdo kromě našich zaměstnanců musí do našich prostor, musí projít stejným procesem. Roušky u nás kolegové ve výrobě používají standardně, teď je dostávají i ti v expediční hale. Hygienické podmínky jsou při výrobě potravin už samy o sobě přísné, teď se je jen snažíme dotáhnout do maxima.

Další věc, kterou můžu jako majitel ovlivnit, je cesta lidí do práce, kdy se teď naši zaměstnanci do práce a z práce dostávají jen služebními nebo osobními vozy. Na koleni jsme připravili roadmapu, jak a kde se mají kolegové navzájem vyzvedávat, a proplácíme benzin. Myslím si, že je teď rozumné se MHD i taxi v Praze vyhýbat. Kompletně také všem zajišťujeme jídlo na pracovišti, aby se nemuselo chodit do restaurací.

Dnes je pátek 13. března, v tomhle výjimečném režimu jedeme dvanáctý den a zatím to funguje, i když je to obrovský nápor jak na firmu, tak na výrobu. Některé věci se po videocallech řeší trochu zdlouhavěji a efektivita na home officu asi není u všech optimální. Nedokážu si představit, že by celá firma dělala dlouhodobě z domu, ale v tuhle chvíli nám toto řešení funguje a pomáhá nám maximálně snížit možná rizika.

Jsem si vědom toho, že zasahuju do života našich zaměstnanců, kterým doporučujeme nezdržovat se ve veřejných prostorech ani mimo pracovní dobu. Ale myslím si, že je to správná cesta, jak chránit zdraví svých kolegů, kamarádů, rodiny i celé Many.