Prodává se v předních českých barech a ochutnat ho můžete i v karlínské restauraci Eska. Vznikla k němu i vlastní edice sklenek ze sklárny Rückl. Gin Little Urban Distillery svůj první rok uzavírá třemi tisíci prodanými lahvemi, přitom za celou výrobou stojí pouze jeden muž.

Vlastnit lihovar ale pro Roberta Urbánka nikdy nebyl životní cíl. Měl prostě rád gin a k nápadu otevřít si vlastní destilérku ho zavedl workshop How to open your own distillery, na který narazil při brouzdání internetem, když v padesáti po odchodu z práce hledal nové profesní směřování.

„Řekl jsem si ‚proč ne‘ a přihlásil se. Před odletem do Anglie, kde se kurz konal, jsem si začal zjišťovat konkrétnější informace a také si psát pro a proti. Žádné proti jsem ale nenašel,“ vzpomíná Robert Urbánek.

Bývalý pořadatel sportovních eventů v Praze se tedy přestěhoval do Brna a začal se vzdělávat v potravinářství a palírnictví.

„Naučil jsem se spoustu věcí – od marketingu, vybavení destilérky, potřebných surovin až po ekonomiku. Mohl jsem se opřít o osobní rozhovory s destiléry, kteří mi řekli mnoho důležitých drobností,“ popisuje Urbánek. A dodává: „Potvrdil jsem si tak, že mé úvahy jsou správné.“

Asi největší vstupní investicí byl kotel. Ten nechal na míru vyrobit v Česku. Pak už jen zbývalo nakoupit ingredience, lahve, vosk, jednoduché přístroje na plnění a etiketování lahví a zaplatit velké kauce na spotřební daň a kolky.

S kotlem se mohl Urbánek pustit konečně do pálení ginu podle vlastní receptury, nejprve ji však musel najít.

Nakoupil velejemný neutrální líh z Kojetína, posháněl bylinky a vodu z vrtu Novohradských hor. V kotlíku, který si přivezl z Portugalska, doma v kuchyni „nanečisto“ vařil a míchal malé množství, na kterém zkoušel a hledal tu pravou chuť, která bude typická pro jeho gin. Nakonec mu hledání své sady 13 bylin zabralo dlouhé čtyři měsíce.

„Jsou mezi nimi i rakytník a jeřabiny z Vysočiny nebo lipový a bezový květ, zkoušel jsem i hořec a skořici, ale nebylo to už tak jemné.“

Vše je destilováno bez jakýchkoli následných přísad a dochucováno do podoby čtyř hlavních druhů – London dry, Matured, stařený v jalovcových soudcích, a Sloe gin, který se dělá z trnek. Čtvrtým je originální Winter gin z černých jeřabin.

Už během prvních tří měsíců od startu Roberta Urbánka čekal úspěch. O jeho gin projevily zájem přední bary a podniky včetně pražské Esky. Po půl roce začal dodávat i do velkoobchodů, a tak Urbánek svůj první rok úspěšně zavírá třemi tisíci prodanými lahvemi.

Zvedat výrobu ale Robert Urbánek o mnoho neplánuje. „Všechno dělám poctivě a sám. Od výrobce přes obchoďáka až po vytírání podlahy,“ říká. „Hrozně mě to baví, dělám, co chci a co mi chutná, a je skvělé, že svým produktem dokážu oslovit ostatní lidi. Zatím sklízím samé pozitivní reakce. Chci zachovat autentičnost řemeslné výroby ginu a být v něm v Česku nejlepší. Mám se ale rozhodně pořád co učit.“