Největší cyklistická a lyžařská prodejna v Česku a restaurace Musa pod dohledem vyhlášených kuchařů. Obojí na 8500 metrech čtverečních v centru pražského Radotína. Miliardář Pavel Bouška, jehož hlavní byznys tvoří krmiva pro psy značky Brit či Carnilove, investoval nižší desítky milionů korun do rodinného podniku Ski a Bike Centrum Radotín a posunul ho na novou úroveň.

Z oblíbené prodejny ve vilkové čtvrti Radotína se stala továrna. Doslova. Nové centrum vzniklo rekonstrukcí bývalé Vindyšovy továrny na tělocvičná nářadí, která za první republiky vyráběla bradla, činky nebo kruhy například pro Sokol. Celý areál těsně přiléhá k radotínskému vlakovému nádraží a je jen pár desítek metrů od oblíbené cyklostezky podél Berounky.

Uprostřed Pavel Bouška při slavnostním otevření centra.

„Jedná se o projekt, který je unikátní nejen v českém, ale minimálně i ve středoevropském měřítku,“ říká Lukáš Princ, jeden ze spolumajitelů cyklocentra a člen rodiny, která kdysi malou prodejnu na počátku 90. let otevírala.

Zatímco jeho rodina ve společnosti, jejíž obrat letos přesáhne 200 milionů korun, stále ovládá většinu, Pavel Bouška drží přes svůj fond Fermia 15procentní podíl. Je však hlavním investorem změn a pravděpodobně také budoucnosti.

„Rádi bychom kupovali další firmy v oboru cyklistiky a lyží. Ať už jde o maloobchod, velkoobchod, nebo výrobu. Už teď se díváme na další dvě příležitosti,“ popsal Bouška plány pro Forbes, který mu letos v žebříčku nejúspěšnějších Čechů přisoudil 25. místo.

V oboru se začíná finanční síla cenit i s tím, jak rostou prodeje elektrokol. Ta jsou podstatně dražší, což obnáší vyšší nároky na cash flow při financování zásob. Pavel Bouška tak v případě Ski a Bike Centra nefinancoval jen přípravu nového prodejního areálu, ale otevřel také provozní úvěrovou linku.

Obecně je firma zaměřena na náročnější klientelu – ať už z pohledu nabízených značek, nebo cen. Areál nabízí také půjčovnu či uskladnění vlastních bicyklů, a dokonce i sprchy. „Pražští cyklisté tak u nás například budou moci zakončit svou ranní vyjížďku, osprchovat se, převléknout v šatně, uložit kolo a odjet do práce vlakem,“ vysvětluje Lukáš Princ. Součástí konceptu je také restaurace Musa, které vládnou kuchaři Tomáš Mezera a Karel Rosenheim.