Jednoduché základní suroviny, které máte nejspíš doma, křehounké máslové těsto, šťavnatá náplň a vůně, kvůli které si o horký koláč spálíte prsty, protože mu zkrátka nepůjde odolat. Jablečné linecké řezy jsou spolehlivá klasika, která možná neohromí svým vzhledem nebo exotickými ingrediencemi, ale chutí a strukturou rozhodně ano.
Linecký jablečný koláč na plech
Na plech 25 x 35 cm potřebujete:
- 500 g polohrubé mouky
- 250 g másla
- 50 g cukru
- 1 vejce
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 1 kypřicí prášek
- 1 špetka soli
Náplň:
- 1,5 kg jablek
- 100 g cukru krupice
- 2 vanilkové pudinkové prášky
- ½ lžičky skořice
- ¼ lžičky hřebíčku
- ¼ lžičky badyánu
Postup
- Větší hluboký pekáč (25 x 35 cm) vyložte pečicím papírem nebo pořádně vymažte máslem.
- Mouku, pokrájené máslo, cukr, vejce, vanilku, kypřicí prášek a sůl rukama nebo v robotu propracujte, přidejte 5 lžic vody nebo rumu a vytvořte hladké těsto. Zabalte ho do fólie a nechte zpevnit v lednici, než si připravíte náplň.
- Jablka oloupejte, vykrojte z nich jádřince a nahrubo je nastrouhejte. Pokud máte robota se strouhacím nástavcem, neváhejte ho použít. Jablka smíchejte s cukrem, pudinkovým práškem a kořením.
- Těsto rozpulte, z první části na pomoučené ploše vyválejte plát o kousek větší než plech, který s ním následovně vyložte. Případné okraje zvedněte nahoru.
- Na těsto uhlaďte náplň, překryjte taktéž rozválenou druhou polovinou těsta, propíchejte ho vidličkou a pečte v troubě vyhřáté na 180 °C asi 35 minut do lehce zlatova. Koláč je nejlepší ještě teplý, ale nejlépe se krájí druhý den nebo až zcela vychladne. Skvělý je posypaný moučkovým cukrem.
Tip: Do náplně vmíchejte sekané ořechy, rozinky v rumu nebo brusinky v amarettu.