Slaný karamel, čerstvá šťavnatá jablka, křupavé ořechy a voňavá skořice. Myslím, že víc důvodů k upečení tohoto lahodného chlebíčku znát nepotřebujete. Je krásně vláčný, vcelku sytý a prosluněné zářijové dny vám ještě více zpříjemní.

jablecny kolac (chlebicek) se slanym karamelem

Jablečný koláč (chlebíček) se slaným karamelem a ořechy

Na 1 chlebíček potřebujete:

  • 180 g světlého třtinového cukru
  • ½ lžičky soli
  • 200 g smetany ke šlehání
  • 180 g másla
  • 2 vejce
  • 1 lžička skořice
  • 220 g hladké mouky
  • 1 lžička kypřicího prášku
  • 60 g pekanů nebo vlašských ořechů
  • 60 g rozinek nebo datlí
  • 2 větší jablka
  • 250 g čerstvého krémového sýru (Philadelphia, Jaroměřické žervé)
jablecny kolac (chlebicek) se slanym karamelem

Postup

  1. Cukr smíchejte v hrnci se silným dnem se čtvrt lžičkou soli a dvěma lžícemi vody a za občasného míchání nechte rozpustit na světlý karamel. Dávejte pozor, aby se nespálil a nezhořkl. Za stálého míchání pak po troškách přilijte dvě třetiny smetany, zbytek použijete do těsta. Karamel se nejspíš srazí, ale dále ho vařte, až po chvíli vznikne hladká omáčka.
  2. Pět lžic karamelu dejte stranou, zbytek nalijte k máslu, které jste připravili do mísy, prošlehejte do hladké směsi a nechte chvíli zchladnout. Mezitím pokrájejte jablka na kostičky a nasekejte ořechy.
  3. Troubu vyhřejte na 170 °C. K máslu postupně zašlehejte zbylou čtvrt lžičku soli, odloženou smetanu, vejce, skořici, mouku, kypřicí prášek a nakonec i nasekané ořechy, rozinky nebo pokrájené datle a jablka.
  4. Těsto vlijte do pečicím papírem vyložené formy a pečte asi hodinu nebo až je špejle zapíchnutá do středu po vytažení suchá. Koláč vyklopte a nechte vychladnout.
  5. Čerstvý sýr prošlehejte s odloženým karamelem, případně doslaďte trochou moučkového cukru, a rozetřete na vychladlý chlebíček. Ozdobit můžete sekanými ořechy nebo dalším karamelem.

Tip: Rozinky pár hodin předem namočte do tří lžic rumu nebo je s ním krátce zahřejte, aby nabobtnaly a rozvoněly se.