Už rok jede na hraně. Někdy i trochu za ní. Ale místo toho, aby Lukáš Vašek zpomalil, šlape ještě víc na plyn. Přestože gastroscénu zasáhla pandemie snad nejvíc, Vašek loni na podzim otevřel novou pobočku Oh Deer Bakery a teď jde ještě dál.

V centru Prahy na Václavském náměstí v pátek otevřel svou další, celkem už čtvrtou pekárnu croblih – neuvěřitelné energetické bomby v podobě donutu z croissantového těsta, který se osmaží jako kobliha a má uvnitř i na povrchu náplň.

„Šli jsme opačným směrem než ostatní. Všechny peníze rvu do firmy, abychom měli co nejlepší startovní pozici, jakmile se všechno zase zlepší,“ říká Vašek, který s croblihami začal podnikat před čtyřmi lety a za tu dobu se z nich stal sladký fenomén.

Sám hned dodává, že uplynulý rok byl i pro něj dost těžký: croblihárny mohly být otevřené, ale kvůli liduprázdným ulicím se prodeje propadly.

„Covid nám dal za vyučenou, byl to šílený stres, ale nakonec nám i hrozně pomohl,“ rekapituluje Vašek. Jinak by si totiž nikdy nemohl dovolit sehnat prostory na Malostranském náměstí, kde otevřel pobočku na podzim, ani teď na Václaváku.

„Jsme v prostorech, kde dřív byly směnárny, které obíraly turisty. Bez covidu bychom tam nikdy neměli šanci. Dostat se na Václavák bylo úplné sci-fi,“ konstatuje Vašek nadšeně.

Ačkoli do každé z nových poboček musel investovat miliony korun, věří, že se právě díky prémiovým lokalitám dostane víc na oči a jeho pekárny sladkých croblih porostou dál. Před pandemií měla Oh Deer Bakery obrat v jednotkách milionů korun a Vašek věří, že až se všechno vrátí k normálu, obrat stoupne na desítky milionů korun.

Kromě samotných croblih, z nichž nejúspěšnější je kombinace ala Raffaello – plněná lískooříškovým krémem z kondezovaného mléka a bílé čokolády a obalena v kokosu, sází podnikatel i na svěží design svých kaváren. Cení si proto například spolupráce s Lasvitem, odkud má na Malé Straně půjčený luxusní lustr. Další bude i na Václavském náměstí.

Pro rodáka z Opavy bylo přitom právě tohle místo vždycky symbolem. „Václavák se pro mě rovnal Praha, nebylo nic víc. A teď jsme prostě tady,“ napsal nadšeně na facebookový profil své firmy.

Přestože rozšiřování sítě a sázka na v běžných dobách turisticky silné oblasti zní v pandemické realitě trochu jako pohádka, Vašek dobře ví a taky během rozhovoru nezapomene několikrát zdůraznit, že dost riskuje a jede na dřeň.

Vašek dál sází na intuici.

Ostatně třeba pobočka na Malostranském náměstí, kde bývá dost lidí jen o čtvrtečních trzích a víkendech, zatím jeho očekávání nenaplnila. Firma se ale i tak drží v černých číslech a Vašek ve svém byznysu dál sází hlavně na intuici. A ta mu říká, že to bude dobré.

V Praze vznikne ještě jedna pobočka: v Karlíně, kde už má ostatně i delší dobu pronájem. Tamní croblihárna bude ale trochu jiná – výhradně veganská. A ani s dalšími vizemi nezůstává Vašek při zemi.

„Pro mě je tohle sen. A jeho pokračování vidím třeba v Berlíně,“ dodává. To má být přitom teprve začátek, protože v Evropě by chtěl poboček hned několik. Jak vesele shrnuje: „Udělat si svůj malý Mekáč, to je můj plán.“