Ve čtvrtek 24. února Ruská federace zahájila invazi, po níž jsme se probudili do jiného světa, ve kterém Evropa čelí největšímu ozbrojenému konfliktu od druhé světové války. Co nového nám v dění kolem Ukrajiny přinesly poslední dny?

  • Ruské jednotky útočí ve směru na Mykolajiv, mají částečný úspěch. Mykolajiv je pod kontrolou ukrajinských sil, jejichž velení dále hlásí ruské útoky i na dalších místech fronty. Někde se je ukrajinským vojákům podařilo odrazit.
  • Ruské jednotky v noci na pondělí opět ostřelovaly druhé největší ukrajinské město Charkov. Palba byla vedena od Bělgorodu, kde mají Rusové kasárnu.
  • Plynovod Nord Stream 1 zůstává mimo provoz. Ruská plynárenská společnost Gazprom avizovala, že jím nebude do Evropy proudit plyn, dokud se neodstraní technické závady na turbíně. Konkrétně se má jednat o únik oleje. Firma neupřesnila, kdy by se dodávky suroviny plynovodem mohly obnovit.
  • Německá společnost Siemens Energy, která je výrobcem zařízení, je připravena pomoci s opravou zařízení kompresorové stranice odstaveného plynovodu Nord Stream 1. Není ale pracoviště, kde by bylo možné opravu provést, uvedl Gazprom.
  • Podle Siemens Energy se však nejedná o okolnost bránící provozu. Berlín a Washington tvrdí, že Moskva použila záminku, aby dodávky zastavila. Podle Bruselu tak učinila v odvetě za sérii sankcí, které na Rusko uvalil Západ kvůli jeho agresi na Ukrajině.
  • Euro v pondělí ráno kleslo na nejnižší úroveň za téměř dvacet let. V reakci na přerušení dodávek plynovodem Nord Stream 1, které prohloubilo obavy o evropskou ekonomiku, sestoupilo pod 0,99 dolaru.
  • Výrazně se zvyšuje také velkoobchodní cena plynu pro evropský trh, která rovněž reaguje na přerušení dodávek plynovodem Nord Stream 1 z Ruska. Cena klíčového termínového kontraktu na plyn s dodáním v říjnu ve virtuálním obchodním uzlu Title Transfer Facility v Nizozemsku krátce po osmé našeho času vykazovala nárůst o 29 procent zhruba na 277,5 eura za megawatthodinu.
  • Evropské akcie týden zahájily výrazným poklesem, reagují tak na přerušení dodávek plynu potrubím Nord Stream 1 z Ruska. Panevropský akciový index STOXX Europe 600 krátce po začátku obchodování ztrácel 1,6 procenta a sestoupil pod 410 bodů. Index DAX burzy ve Frankfurtu nad Mohanem odepisoval až tři procenta.
  • Americký prezident Joe Biden požádá Kongres, aby schválil 11,7 miliardy dolarů na financování pomoci Ukrajině. Na pokrytí krizových a naléhavých výdajů chce vláda po Kongresu celkem přes 47 miliard dolarů. Spojené státy během tohoto roku vyčlenily na podporu Ukrajiny zhruba 40 miliard dolarů a tři čtvrtiny těchto peněz americké úřady už využily.
  • I kdyby Rusko dodávky plynovodem Nord Stream 1 neobnovilo, neocitnou se domácnosti a firmy v České republice bez plynu. Uvedl to premiér Petr Fiala.
  • Zpráva o Záporožské jaderné elektrárně na Ukrajině by měla být hotová tento týden. Uvedl tak šéf Mezinárodní agentury pro atomovou energii Rafael Grossi po návratu z Ukrajiny. Grossi zopakoval, že fyzická integrita elektrárny byla několikrát narušena, což je podle něj nepřijatelné.