Ve čtvrtek 24. února Ruská federace zahájila invazi, po níž jsme se probudili do jiného světa, ve kterém Evropa čelí největšímu ozbrojenému konfliktu od druhé světové války. Co nového nám v dění kolem Ukrajiny přinesl poslední den?

  • V důsledku pět měsíců trvající ruské invaze na Ukrajinu bylo nejméně 18 ukrajinských zdravotníků zabito a přes 50 zraněno. Téměř 900 zdravotnických zařízení bylo zničeno nebo poškozeno. Na svém facebookovém účtu to dnes uvedlo ukrajinské ministerstvo zdravotnictví.
  • Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov v neděli v Káhiře jednal s egyptskými představiteli, zatímco se Moskva snaží prolomit diplomatickou izolaci a sankce, které na ni uvalil Západ kvůli její invazi na Ukrajinu. Informovala o tom agentura AP. Podobně komentuje cestu šéfa ruské diplomacie do Egypta a dalších afrických zemí stanice BBC, podle níž chce Lavrov získat podporu pro Moskvu, která čelí mezinárodnímu hněvu kvůli své vojenské agresi vůči sousední zemi.
  • Poradce šéfa ukrajinské správy Chersonské oblasti Serhij Chlaň se domnívá, že ukrajinské ozbrojené síly do letošního září osvobodí tento region, jenž má zásadní význam pro zemědělství země,. Podle agentury AFP to Chlaň dnes řekl v ukrajinské televizi. Cherson bylo první větší město, kterého se ruské síly po invazi do sousední země zmocnily, načež získaly kontrolu i nad Chersonskou oblastí.
  • Rusko tvrdí, že sobotní raketový úder na přístav Oděsa mířil na vojenské cíle a zasáhl vojenskou loď. Uvedla to mluvčí ministerstva zahraničí Marija Zacharovová. Ministerstvo obrany oznámilo, že rakety zničily také sklad s protilodními střelami Harpoon, které Ukrajině dodali Američané. V sobotu Moskva nechtěla útok komentovat, ale Ankaře podle tureckých zdrojů sdělila, že s ním nemá nic společného. Útok přišel jen den poté, co Moskva a Kyjev podepsaly dohodu o vývozu obilí, v níž hraje oděský přístav klíčovou roli.
  • Strategie Západu na podporu Ukrajiny napadené Ruskem nefunguje, nový přístup by se měl soustředit na vyjednávání o míru, nikoli na vítězství ve válce. V projevu před maďarskou menšinou v Rumunsku to dnes řekl maďarský premiér Viktor Orbán. Zopakoval také, že Budapešť nepodpoří evropské sankce, které by se týkaly dovozu ruského plynu, protože nechce poškodit ekonomiku země.
  • Litva zrušila zákaz železniční dopravy zboží podléhajícího sankcím Evropské unie do ruské Kaliningradské oblasti, která je na baltském pobřeží obklopena Polskem a Litvou. Informovala o tom agentura Reuters s odkazem na ruskou agenturu RIA Novosti. Litva zakázala dopravu sankcionovaného zboží po železnici do Kaliningradu v červnu. Rozhořčila tak Rusko, které pohrozilo odvetnými opatřeními.