Ve čtvrtek 24. února Ruská federace zahájila invazi, po níž jsme se probudili do jiného světa, ve kterém Evropa čelí největšímu ozbrojenému konfliktu od druhé světové války. Co nového nám v dění kolem Ukrajiny přinesly poslední dny?

  • Mise Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE) se vydala na cestu do Záporožské jaderné elektrárny, oznámila agentura AFP s odvoláním na generálního ředitele MAAE Rafaela Grossiho, který misi vede.
  • Ruská armáda od začátku invaze přišla o 46 750 vojáků, 1942 tanků, 1050 děl nebo 838 dronů. Údaje na svém twitterovém účtu zveřejnilo ukrajinské ministerstvo zahraničí. 
  • Sněmovna v sobotu souhlasila se vstupem Finska a Švédska do Severoatlantické aliance (NATO). Oba státy o vstup do aliance požádaly v reakci na ruskou invazi na Ukrajině, a rozhodly se tak ukončit svou neutralitu. Senát schválil rozšíření NATO o Finsko a Švédsko už dříve, zbývá podpis prezidenta.
  • Úřady v Miami na jihovýchodě Spojených států vymyslely nestandardní způsob, jak přimět obyvatele zřeknout se střelných zbraní. Místní policie slíbila, že všechny zbraně, které jí lidé odevzdají, odešle na Ukrajinu, uvedla stanice BBC na své ruskojazyčné stránce. Výměnou za zbraně úřady slibují dárkové platební karty. A také to, že se zdrží veškerých otázek.
  • Ukrajinská energetická společnost Enerhoatom upozornila na vysoké riziko úniku radioaktivních látek v důsledku pokračujícího ostřelování Záporožské jaderné elektrárny okupované ruskými vojsky. Z ostřelování největší jaderné elektrárny v Evropě se vzájemně obviňují obě znepřátelené strany.
  • Ukrajina již v rámci podmínek dohody o odblokování černomořských přístavů, kterou na konci července uzavřela s Ruskem za zprostředkování Turecka a OSN, vyvezla milion tun zemědělských produktů. Uvedl to ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Potvrdil, že cílem Ukrajiny je vyvážet tři miliony tun zemědělských produktů měsíčně