Ve čtvrtek 24. února Ruská federace zahájila invazi, po níž jsme se probudili do jiného světa, ve kterém Evropa čelí největšímu ozbrojenému konfliktu od druhé světové války. Co nového nám v dění kolem Ukrajiny přinesly poslední den?

  • Rusko pozastavilo obilnou dohodu, umožňující vývoz obilí z ukrajinských černomořských přístavů, kvůli ohrožení bezpečného koridoru. Ten byl částečně využit při útoku na ruskou Černomořskou flotilu v Sevastopolu, prohlásil v pondělí Vladimir Putin. Podle tiskových agentur také řekl, že ruské útoky na ukrajinskou infrastrukturu byly odplatou za sobotní útok na Sevastopol.
  • Ruské síly opět podnikly rozsáhlé útoky na ukrajinskou energetickou infrastrukturu. Série výbuchů se v ranních hodinách ozvala v Kyjevě, kde bylo podle starosty Vitalije Klička zasaženo zařízení dodávající elektrickou energii 350 tisícům domácnostem. V ukrajinské metropoli spolu v pondělí jednali ministři české a ukrajinské vlády. Útoky byly hlášeny z mnoha míst napříč celou zemí, včetně Charkova, Záporoží či Kryvého Rihu. Kvůli poškození infrastrukturních objektů úřady přistoupily v různých částech Ukrajiny k odpojování proudu.
  • Na moldavské území v pondělí ráno dopadla raketa sestřelená ukrajinskou protivzdušnou obranou, uvedlo na Facebooku moldavské ministerstvo vnitra. Střela se zřítila na okraji vesnice Naslavcea v okresu Ocnitsa na severu země u hranic s Ukrajinou. Incident se obešel bez obětí.
  • Ministr dopravy Martin Kupka přivezl do Kyjeva, kde se účastní společných česko-ukrajinských mezivládních konzultací, nabídku českých firem, které by se chtěly podílet na obnově Ukrajiny napadené Ruskem. Konkrétní pomoc nabízí železnici. Kupka sdělil, že svým protějškům předá do ukrajinštiny přeloženou nabídku firem, které se přihlásily Hospodářské komoře na výzvu k možného podílu na obnově Ukrajiny.
  • Z ukrajinských přístavů vyplulo v pondělí v rámci dohody o vývozu obilí dvanáct lodí, uvedl podle Reuters ukrajinský ministr pro infrastrukturu Oleksandr Kubrakov. Rusko v sobotu pozastavilo svoji účast na této dohodě umožňující vývoz potravin z ukrajinských přístavů přes Černé moře. Organizace Spojených národů, Turecko a Ukrajina se ale v neděli dohodly na plánu přesunu šestnáct plavidel.
  • Ukrajina dělá jasné kroky v naplňování podmínek cesty do Evropské unie a české předsednictví EU bude usilovat, aby výsledky byly zaznamenány ještě letos. Český premiér Petr Fiala to uvedl po pondělním společném zasedání české a ukrajinské vlády v Kyjevě. Jeho ukrajinský protějšek Denys Šmyhal na tiskové konferenci oznámil, že do konce roku ukrajinský parlament chystá přijetí stovky zákonů potřebných pro další postup v integračním procesu.