Ve čtvrtek 24. února Ruská federace zahájila invazi, po níž jsme se probudili do jiného světa, ve kterém Evropa čelí největšímu ozbrojenému konfliktu od druhé světové války. Co nového nám v dění kolem Ukrajiny přinesl poslední den?

  • Rusko ve středu přerušilo dodávky plynu potrubím Nord Stream 1, které je hlavní trasou pro přepravu ruského zemního plynu do Evropské unie. Důvodem je údržba jedné zbývající kompresorové stanice. Ohlášená odstávka má trvat do sobotního rána. Analytici upozorňují, že zastavením dodávek plynu hlavní trasou se zvyšuje předpoklad hospodářské recese v Evropě.
  • Členové inspekční mise Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE) vyrazili z Kyjeva do Ruskem okupované Záporožské jaderné elektrárny, kde hodlají strávit několik dní. Současná mise je technická, jejím cílem je zabránit jaderné havárii a a zachovat tuto důležitou a největší jadernou elektrárnu v Evropě, podle agentury Reuters to uvedl šéf MAAE Rafael Grossi, který delegaci vede.
  • Ruský plynárenský gigant Gazprom díky rekordnímu zisku zrychlí výstavbu plynovodů do Číny, podle agentury Interfax o tom mluvil na telefonní konferenci generální ředitel firmy Alexej Miller. Gazprom od ledna do konce srpna meziročně zvýšil vývoz plynu do této asijské země o šedesát procent.
  • Dopady války na Ukrajině na české exportéry chce ministerstvo průmyslu a obchodu snížit programem záruk. Za investiční úvěry nebo půjčky na pracovní kapitál by měl ručit stát prostřednictvím Exportní garanční a pojišťovací společnosti. Do nového fondu státní pojišťovny navrhuje MPO ze státního rozpočtu vložit pět set milionů korun, peníze by měly stačit k poskytnutí záruk ve výši asi 6,3 miliardy korun. Vyplývá to z vládních materiálů.
  • Při obnově válkou poničené Ukrajiny bude nutné přitáhnout soukromý kapitál a mělo by se začít okamžitě. V panelové diskusi na zahájeném Foru 2000 v Praze to řekl šéf Evropské investiční banky Werner Hoyer. Evropská unie podle něj bude potřebovat nové nástroje pro podporu Ukrajiny, nabízí se například založení garančního fondu.
  • Ze tří ukrajinských přístavů již bylo na základě dohody vyvezeno více než 1,5 milionu tun obilí a dalších potravin, řekl ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.