Ve čtvrtek 24. února Ruská federace zahájila invazi, po níž jsme se probudili do jiného světa, ve kterém Evropa čelí největšímu ozbrojenému konfliktu od druhé světové války. Co nového nám v dění kolem Ukrajiny přinesl poslední den?

  •  Loď Razoni s nákladem 26 tísíci tun ukrajinské kukuřice určené pro Libanon dorazila do Istanbulu. Agentura DPA uvedla, že ve středu ráno by se měli na palubu dostavit zástupci Ukrajiny, Ruska, Turecka a OSN, kteří zkontrolují, zda loď neveze zbraně či jiný nedohodnutý náklad. Jde o první loď, která opustila ukrajinský přístav v rámci dohody o obnovení vývozu obilí z ukrajinských přístavů zablokovaných kvůli ruské invazi na Ukrajinu.
  • Na kontě veřejné finanční sbírky Pomáhající Plzeň, kterou město vyhlásilo na začátku letošního března, je aktuálně přes 3,3 milionu korun. Peníze jsou určené na pomoc lidem na území města, kteří museli kvůli válce na Ukrajině opustit svoje domovy, ale také Plzeňanům, kteří se ocitli v bytové nouzi. 
  • Ukrajinská státní plynárenská společnost Naftogaz dnes představila nový plán na odklad splátek dluhu. Učinila tak týden poté, co se stala prvním státním subjektem na Ukrajině, který se od začátku války s Ruskem dostal do platební neschopnosti.
  • Ruské dělostřelecké útoky na města Bachmut a Mykolajiv pokračují, uvedlo vedení ukrajinské armády. Místní úřady v Mykolajivu zaznamenaly ve městě výbuchy a nejméně jeden člověk utrpěl zranění, napsal server The Kyiv Independent. Přes noc se ukrajinské straně podle jejího tvrzení podařilo odrazit několik pokusů o ruský útok.
  • Zahraniční výbor lotyšského parlamentu označil Rusko za teroristický stát, mimo jiné kvůli invazi na Ukrajinu. Samotný parlament této pobaltské země bude o přijetí stanoviska připraveného výborem rozhodovat na svém dalším zasedání, napsal server Delfi.