Ve čtvrtek 24. února Ruská federace zahájila invazi, po níž jsme se probudili do jiného světa, ve kterém Evropa čelí největšímu ozbrojenému konfliktu od druhé světové války. Co nového nám v dění kolem Ukrajiny přinesl poslední den?

  • V ruském letovisku Soči bude v pátek jednat turecký prezident Recep Tayyip Erdogan se svým ruským protějškem Vladimirem Putinem. Státníci podle mluvčího Kremlu Dmitrije Peskova proberou mimo jiné situaci na Ukrajině a v Sýrii, uvádí ruská média. Prezidenti se setkají v relativně krátké době už podruhé, naposledy spolu hovořili 19. července v Teheránu.
  • Nové zpravodajské informace nasvědčují, že Rusko pracuje na zfalšování důkazů týkajících se nedávného útoku na věznici s ukrajinskými válečnými zajatci v ukrajinském městě Olenivka. Podle agentury AP to řekl mluvčí rady pro národní bezpečnost Bílého domu John Kirby. Američtí zpravodajci podle něj zjistili, že se Rusko snaží podstrčit důkazy, aby to vypadalo, že za úder je zodpovědná ukrajinská armáda.
  • Osm lidí zemřelo a čtyři utrpěli zranění při ruském ostřelování města Toreck v Doněcké oblasti. Pravděpodobně dělostřelecký granát tam zasáhl skupinu lidí čekajících na zastávce veřejné dopravy, uvedl gubernátor Pavlo Kyrylenko. Mezi zraněnými jsou podle něj tři děti. Pět obětí z řad civilistů hlásí také proruští separatisté v Doněcku. Zprávy nebylo možné bezprostředně ověřit.
  • Rusko svou vojenskou činností v okupované Záporožské jaderné elektrárně usiluje o vyvolání strachu Západu z možné jaderné katastrofy na Ukrajině. Patrně tím chce oslabit odhodlání západních zemí poskytovat Kyjevu zbraně pro jeho chystanou ofenzívu na jihu země, uvedl ve svém pravidelném hodnocení americký Institut pro studium války.