Ve čtvrtek 24. února Ruská federace zahájila invazi, po níž jsme se probudili do jiného světa, ve kterém Evropa čelí největšímu ozbrojenému konfliktu od druhé světové války. Co nového nám v dění kolem Ukrajiny přinesl poslední den?

  • Ukrajinští politici vyzývají k co nejrychlejší evakuaci residentů východoukrajinského města Slovjansk. To je masivně ostřelováno ruskými vojáky již několik dní. Podle agentury AFP se jedná o další cíl ruské armády.
  • Ukrajina se chce stát členem Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD). V úterý o tom informoval ukrajinský premiér Denys Šmyhal, který ve švýcarském Luganu předal přihlášku šéfovi organizace Matthiasi Cormannovi. OECD sdružuje ekonomicky vyspělé státy.
  • Mezinárodní spolupráci na poválečné obnově Ukrajiny by měl provázet důraz na institucionální reformy, transparentnost a udržitelnost. Na těchto i dalších principech se podle švýcarského prezidenta Ignazia Cassise dohodli účastníci konference ve městě Lugano. Společné prohlášení čtyř desítek zastoupených zemí zahrnuje sedm základních principů a představuje půdorys pro obnovu válkou zasažené země.
  • Bělorusko v reakci na západní sankce zmrazí zahraniční podíly ve 190 běloruských společnostech. Informovala o tom agentura Reuters, která se odvolává na nově zveřejněnou vyhlášku. Omezení se podle agentury TASS týká i českého slévárenského podniku Kasi s.r.o, který má podle ní podíl v závodě na výrobu železobetonových výrobků v běloruském městě Kryčau.