Ve čtvrtek 24. února Ruská federace zahájila invazi, po níž jsme se probudili do jiného světa, ve kterém Evropa čelí největšímu ozbrojenému konfliktu od druhé světové války. Co nového nám v dění kolem Ukrajiny přinesl poslední den?

  • Rusko zaplatilo Íránu za dodávky bezpilotních letounů v hotovosti a ukořistěnými britskými a americkými zbraněmi. Uvedla to v úterý večer stanice Sky s odvoláním na zdroj z tajných služeb. Výměnou Rusko dostalo z Íránu 160 dronů včetně těch, jež mohou sloužit pro vedení útoků.
  • Ruské síly do značné míry vyčerpaly své zásoby vysoce přesných zbraní a velké ztráty utrpělo také letectvo. Nejspíše proto budou mít potíže udržet současné tempo koordinovaných útoků proti ukrajinské kritické infrastruktuře, uvedl ve své pravidelné analýze situace na ukrajinském bojišti americký Institut pro studium války.
  • Rusko u východoukrajinského města Vuhledar podniká ofenzivu na novém úseku fronty. Prorazit obranné linie se mu podle ukrajinské armády zatím nepodařilo, naopak zřejmě utrpělo velké ztráty. Dnes o tom informoval server RBK-Ukrajina, který útoky dává do souvislosti se snahou Moskvy zajistit si náhradní logistické trasy po poškození Krymského mostu.
  • Kyjev je ochotný jednat s Moskvou o míru, hlavní podmínkou prezidenta Volodymyra Zelenského je ale obnovení územní celistvosti Ukrajiny, oznámil dnes tajemník bezpečnostní rady Oleksij Danilov. Zelenskyj v pondělí i přes předchozí odmítavý postoj naznačil, že by se za určitých podmínek mohly mírové hovory obnovit.
  • Situace v Kyjevě zatím není natolik vážná, aby ukrajinské úřady musely vyhlásit evakuaci jeho obyvatel. Podle agentury Ukrinform to na jednání ukrajinské vlády řekl ukrajinský premiér Denys Šmyhal. O víkendu deník The New York Times s odvoláním na kyjevského úředníka napsal, že ukrajinská metropole připravuje plán evakuace obyvatel pro případ, že by pokračující ruské útoky na energetickou infrastrukturu způsobily ve městě úplný blackout.
  • Ruský ministr obrany Sergej Šojgu provedl inspekci ruských vojsk na Ukrajině, uvedlo jeho ministerstvo. Šojgu podle zveřejněného oznámení navštívil velitelské středisko ruských sil. Kde přesně pobýval, ale ministerstvo nesdělilo.
  • Ruská armáda vyslala několik mobilizovaných mužů k jednotce složené z trestanců naverbovaných do bojů na Ukrajině soukromou Wagnerovou (v přepisu z ruštiny Vagnerovou) vojenskou skupinou. Tvrdí to ruská nevládní organizace Vojenské matky, jíž to řekla matka jednoho z mobilizovaných, uvedl portál Meduza.
  • Spojené státy a Rusko souhlasí s obnovením jednání o strategických jaderných zbraních v rámci dohody Nový START. Řekl to mluvčí amerického ministerstva zahraničí Ned Price. Podle ruského listu Kommersant by se první rozhovory od začátku ruské invaze na Ukrajinu mohly uskutečnit už na konci tohoto měsíce nebo na začátku prosince.